Kutatók olyan polarizációs kamerát készítettek, ami azt is látja, amit az emberi szem nem

A legtöbb kamera a látható fényt érzékeli, most a Harvard Egyetem kutatói olyan kamerát állítottak elő, amely az emberi szemnek nem látható fényeket is látja. A hüvelykujj méretű kamera érzékeli a fény visszaverődését, így számos módon felhasználható, köztük az önvezető autók érzékelési pontosságának növelésére is.

A polarizált fényt az emberi szem nem érzékeli, csak néhány állat, mint például a garnélarák. A polarizált fény érzékelése lehetőséget ad a rejtett tárgyak észlelésére, az emberi készítette és természetes tárgyak közti különbségtételre, még ha ugyanolyan színűek és alakúak is, a mélységészlelést is segíti, és növeli a kontrasztot.

Nem ez az első polarizációs kamera, de a kutatóknak sikerült egyszerűsíteni a technikát egy kisebb méretű, mozgó alkatrészek nélküli modellre, amely így lehetővé teszi annak drónokban, okostelefonokban való felhasználását.

A mozgó részek helyett az új design egy metafelületet használ, a mikroszkópikus nanopillérek a kamerában a polarizált fényt úgy irányítják, hogy az négy külön képet alkosson. Ezek a képek együtt jelenítik meg a képpontok polarizációját valós időben.

Az új technológia jelentősen megnövelheti az automata autók érzékelésének pontosságát, ami fontos lépés a biztonságos önvezető járművek megalkotásában.

Forrás:

https://www.digitaltrends.com/photography/harvard-seas-smallest-polarization-camera/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936