London egyik kerületében 3D digitális térképezést használnak a várostervezéshez

Londoni tisztviselők felépítik a város Harrow kerületének a digitális változatát. Azaz egy digitális hasonmást hoznak létre lidar segítségével, ami egy radarhoz hasonló technológia, mely képes megalkotni a környezet pontos reprezentációját fényimpulzusokra támaszkodva, és amelyet az autonóm járművek „látását” biztosító kulcstechnológiának tartanak.

A közelmúltig egy 250 ezres városi kerület tisztviselőinek nem volt erre lehetősége, mivel, amikor először bemutatták a lidart az autonóm járművek számára, egy egység nagyjából 75 ezer dollárba került. De az utóbbi években jóval olcsóbbá és gyakoribbá váltak, mivel a vállalatok olyan gazdaságos megoldásokat találtak a gyártásban, mint a kevesebb lézer és olcsóbb anyagok használata. Most néhány vállalat, mint a Ouster és az Ibeo azt állítja, hogy az elkövetkező években ezer dollár alatti áron fogja árulni lidar szenzorait.

Ezzel a költségcsökkentéssel a 3D-érzékelő technológia alkalmazható olyan projektekre, amelyek kevésbé feltűnőek, mint az autonóm járművek: például a várostervezés, a zónák és a menedzsment.

Augusztusban a Harrow illetékesei partnerséget hirdettek a Cyclomedia-val, a lidarral felszerelt járművekkel történő képalkotásra szakosodott térképészeti céggel, és az Esri UK földrajzi információs rendszerekkel foglalkozó céggel, hogy feltérképezzék a területet. A Harrow tisztviselői elkezdték használni a technológiát a projektek tervezéséhez és nyomon követéséhez, anélkül, hogy sok fizikai helyszíni látogatást kellene végezniük, és a Cyclomedia értékesítési vezetője, Fergus Craig a technológiával foglalkozó szeptember végi nyilvános webináriumon azt mondta, hogy több teszt projekt várható Londonban és az EU-ban a közeljövőben.

A Harrow tisztségviselői korábban utcaképeket használtak, de az új partnerség jobb felbontást, részletesebb információkat és időszerűbb, pontosabb információkat kínál, lehetővé téve a digitális ikernek nevezett, érzékeny térképeket – mint például egy kiterjesztett, interaktív Google Térkép. A digitális-iker technológia létrehoz egy fizikai eszközt, legyen az épület, gyártóüzem vagy ebben az esetben egy egész kerület, számos érzékelőadat, kép és szoftver segítségével. Ez lehetővé teszi a várostervezőknek és mérnököknek, hogy szimulálják a változásokat, például új járda vagy ingatlan építését, mielőtt azokat a valós életben megvalósítanák.

„Ha hetente egyszer elküldjük az autót, hogy nagyfrekvenciás képeket készítsen, akkor elkezdhetünk képet készíteni arról, hogyan fejlődik az ingatlan az idő múlásával, és hamarabb, elkezdhetjük azonosítani a problémákat.” – mondta a Harrow Council címadatokért felelős tisztviselője, Sam Tizzard a szeptemberi bejárás során.

A városi tisztviselők elméletileg használhatnák a technológiát az ingatlanok vizsgálatához, megvizsgálhatják, hogyan hatna egy új fejlesztés, és láthatnák a változásokat, például a híd alapjainak igénybevételét, amelyek javításra szorulnak. Tizzard azt a példát hozta, amikor egy fejlesztő a Tanács jóváhagyása nélkül harmadik emeletet épít egy ingatlanon. Ebben a forgatókönyvben a Tanács tervezőcsoportjai képesek lennének orvosolni a jogsértést, mielőtt a fejlesztő befejezné az építkezést, időt és erőforrásokat takarítva meg.

A Cyclomedia 60 autóból álló flottája egy forgó lidar egységgel és öt kamerával van felszerelve, így a flotta 360 fokos képet készíthet a környékről. Tizzard szerint néhány havonta gyűjti az utca-szintű képeket és a lidar adatokat.

Az Esri UK a maga részéről biztosítja a Harrow által használt térinformatikai technológiát, hogy pontosan feltérképezze, megtalálja és válaszoljon a felmerülő problémákra. A Cyclomedia járműveiből összegyűjtött lidar-adatokkal párosítva a városi tisztviselők felmérhetik két ingatlan közötti teret, új kátyúkat vagy lezuhant utcai lámpákat észlelhetnek, sőt számszerűsíthetik a lépcsők és járdák méretét is, mindezt a számítógép képernyője mögül. Az Esri UK a Harrow kritikus tervezési dokumentumainak egy részét szinkronizálta platformjával, lehetővé téve a városi tisztviselők számára, hogy gyorsan lekérjék az adott ingatlanhoz kapcsolódó vonatkozó feljegyzéseket, például az adónyilvántartásokat vagy birtokleveleket.

Úgy tűnik, hogy a Harrow a Cyclomedia és a helyi kormányzat közötti magán-állami partnerség teszthelye. Craig szerint a Cyclomedia nem csak az Esri UK-val dolgozik egy szélesebb körű intelligens londoni partnerségen, hanem a Bluesky-vel is – egy céggel, amely repülőgépekről készített képadatok rögzítésére szakosodott.

„Nagy felvételi gyakoriság szükséges alacsony költségek mellett. Ezt fejlesztettük ki a Cyclomedia-nál. És ezt fogjuk tesztelni Európában és az Egyesült Királyságban most és az év vége között ” – mondta Craig ugyanazon a webináriumon. „Van egy új rendszerünk, amelyet maguk az ügyfelek is működtethetnek, ami különösen jó lesz, ha kipróbáljuk Harrow-ban.”

Forrás: Morning Brew

https://www.morningbrew.com/emerging-tech/stories/2021/10/01/a-london-neighborhood-is-using-3d-digital-mapping-to-city-plan

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936