Megkezdődik a vezető nélküli utasszállító kisbusz próbája az oxfordshire-i Harwell Campuson

Megkezdődött az érzékelőket és kamerákat használó, vezető nélküli személyszállító transzfer szolgáltatás próbaverziója Oxfordshire-ban.

A transzfer hétfőn kezdte meg az utasok szállítását az oxfordshire-i Harwell Tudományos és Innovációs Campus környékén.

Nincs benne kormánykerék, de vannak biztonsági kezelőszervei, amelyeket egy fedélzeti kezelő kezel. A szolgáltatást a Darwin Innovation Group teszteli, az európai és az egyesült királyságbeli űrügynökségek segítségével.

Az Egyesült Királyság Űrügynöksége szerint a műholdkommunikáció használata a jármű helymeghatározásában a kísérlet során „jelentős”. Korábban más önvezető járművek földi Wi-Fi-re támaszkodtak, az egymással való kapcsolattartásban.

A 4G és 5G mellett a műholdak használatával azonban a járművek továbbra is működhetnek vidéki vagy távoli területeken, ahol előfordulhat, hogy nincs teljes földi lefedettség.

George Freeman tudományos miniszter azt mondta: „Az űr- és a műholdas technológia erejének felszabadításával ezek az új transzferek folyamatosan kapcsolatban maradhatnak.”

A Navya által épített akkumulátorral működő jármű nulla szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, és az utasok számára ingyenesen közlekedhet az egyetemen.

Svájcban is használtak hasonló járatokat, amelyek több tízezer utast szállítottak biztonságosan.

Daniela Petrovic, a Darwin szállítási igazgatója elmondta: „Az önvezető autók már nem csak elméletben léteznek, és úgy gondoljuk, hogy ezek a kísérletek segíthetnek az Egyesült Királyságot a környezetbarátabb, hatékonyabb és könnyebben hozzáférhető közlekedési módok felé terelni.”

Forrás: BBC

https://www.bbc.com/news/uk-england-oxfordshire-59473598

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936