Megkezdődik a világ első drón és repülő taxi repülőterének építése

A világ első elektromos autókat, rendőrségi és szállító drónokat szolgáló légi csomópontjának építése folyamatban van, és még ebben az évben tervezik a bemutató rendezvényt.

Az Air One néven ismert létesítmény Coventryben épül a dél-koreai Hyundai autógyártó partnerségével.

A skyport néven ismert mini repülőtér támogatói azt mondták, hogy a hozzá hasonló helyek elektromos függőlegesen fel- és leszálló (eVTOL) repülőgépeket, például légi taxikat és autonóm szállító drónokat fognak befogadni, amelyek az elkövetkező években embereket és rakományt szállítanak majd a városokban.

A West Midlands-i Rendőrség megbeszéléseket folytatott a kormány által támogatott Urban-Air Port (UAP) projektet vivő vállalattal is arról, hogy az ilyen csomópontok a jövőben miként biztosíthatnak drónbázisokat az „égrendészethez”.

A vállalat közölte, hogy az építkezés készen áll az április 25. és 27. között megrendezésre kerülő iparági bemutató rendezvényre, amely után közvetlenül nyilvános bemutatókat is terveznek. A rendőrség is bemutatja majd drónos műveleteit.

Az eredeti tervek szerint a Coventry Building Society Arena mellett épült volna a skyport, jelenleg egy használaton kívüli parkolóban található a Central Six Retail Park és a város vasútállomása közelében.

Jim O’Boyle tanácsos, a Coventry városi tanácsi kabinet tagja azt mondta, hogy az építési munkálatok megkezdése azt mutatja, hogy a város „vezető szerepet tölt be” a közlekedési innováció terén.

„A zöld ipari forradalom élén állunk, a kezdeményezés világelső a területen” – tette hozzá.

O’Boyle szerint az „áttörést jelentő rendszer” növelheti a termelékenységet az Egyesült Királyság városaiban, és segítheti az éghajlatváltozás elleni küzdelmet azáltal, hogy eltávolítja a járműveket az utakról.

Az elkészült helyszín egy 46 méter átmérőjű kupola alakú acélvázat kap majd, húzószövet burkolattal. A kupola közepén egy platformlift kap helyet, amely lehetővé teszi a teherszállító drónok fel- és leszállását – kezdetben demonstrációs céllal.

Az UAP alapítója és ügyvezető elnöke, Ricky Sandhu, aki Birminghamben nőtt fel, nyilatkozata szerint „izgatott” az építési munkák megkezdése miatt, és azt mondta, hogy ez „egyedülálló pillanat volt”, amely az Egyesült Királyságot „a világ vezető szereplőjévé tette a fejlett légi mobilitás terén”.

„Technológiánk lehetővé teszi Coventryben és az ország és a világ más városaiban a szén-dioxid-mentesítést azáltal, hogy lehetővé teszi a tisztább mobilitási megoldások biztonságos alkalmazását” – tette hozzá.

Mr. Sandhu azt mondta, megtiszteltetés, hogy a West Midlands-i Rendőrséggel dolgozhat együtt, akik a helyszínt „katasztrófahelyzet-kezelési és biztonsági központként” mutatják be a demonstrációik során.

Hozzátette: „Ez egy olyan modell, amelyet szeretnénk az egész országban megismételni, amikor belépünk a nulla kibocsátás korszakába.”

Mike O’Hara, a West Midlands-i Rendőrség rendőrfőkapitány-helyettese a következőket mondta: „Az Urban-Air Port lehetővé teszi számunkra, hogy feltárjuk, bemutassuk és megvalósítsuk, mit hoz a jövő az égbolt rendészete területén.”

A fejlesztők akár 200 ilyen csomópont létrehozását tervezik a világ városaiban az ötlet igazolásától számított öt éven belül.

Tavaly a projektet 1,2 millió GBP állami támogatásban részesítette a UK Research and Innovation’s Future Flight Challenge (az Egyesült Királyság Kutatás és Innovációs szervezete a Jövő Repülési Kihívásai területén).

Forrás: Standard

https://www.standard.co.uk/news/uk/work-construction-west-midlands-police-south-korean-coventry-b982158.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936