Megvalósult kamionút önvezetéssel

Egy Szilícium-völgy-i startup, a Plus.ai bejelentette, hogy sikerrel érkezett célba a 18 t vajszállítmánnyal megrakott önvezető kamionja, amely a kaliforniai Tulare-ből tartott a pennsylvaniai Quakertownba. A 2800 mérföldes (4500 km-es), háromnapos út műszaki hiba nélkül és emberi beavatkozás mentesen történt, így ez az első sikeres, Egyesült Államokat átszelő, kereskedelmi célú, önvezető tehergépkocsis út. A kedden bejelentett hír azt támasztja alá, amit Szabó Gábor, a Tesla Autopilot vezető szoftver mérnöke a Magyarország San Francisco-i Alkonzulátusa által a közelmúltban szervezett szimpóziumon is elmondott, hogy a közeljövőben egyelőre a kiszámítható környezetben, így például hosszú autópályaszakaszokon, főleg kereskedelmi célú szállításban látja bevezethetőnek a teljesen autonóm gépjárműveket, és még legalább öt évig nem tartja elképzelhetőnek az 5-ös szintű személygépkocsik használatát a mindennapos forgalomban.

A cupertinoi Plus.ai kamionjának fedélzetén egy sofőr és egy mérnök is utazott vészhelyzet esetére, ám a kamerákkal, radarral és lidarral felszerelt tehergépjármű önmagától birkózott meg a Hálaadás napi forgalommal, a változatos – esős, rossz látási viszonyokat eredményező – időjárással, és előre betervezett megállókat tartott. A cég már egy éve működtet önvezető tehergépkocsikat, de ez volt az első hosszú távú útjuk. A vállalat úgy véli, hogy egy-két évre még szükségük van ahhoz, hogy rendszeressé váljanak az ilyen utak, más szakemberek is leghamarabb 2022-re jósolják az önvezető teherfuvarok rendszeressé válását.
Az Egyesült Államokban 10-15 vállalkozás foglalkozik önvezető tehergépkocsik fejlesztésével, közöttük a San Francisco-i Embark Trucks is, amely tavaly elsőként szelte át az országot önvezető tehergépjárművével 5 nap alatt, ám az még csak üresen tette meg a 4000 km-es távot.

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936