Megvan, mikor indul az önvezető Kamaz teherautók gyártása

Az önvezető Kamaz teherautók sorozatgyártása 2025-ben indulhat, az első sofőr nélküli változatok tesztje pedig idén kezdődhet meg – árulta el a TASZSZ orosz hírügynökségnek nemrég Szergej Csemezov, a Rosztyeh igazgatója a Nemzetközi Védelmi Kiállításon (IDEX), Abu-Dzabiban.

A távirányítással működő teherautókat az orosz vállalat jól bevált szériájából, a Kamaz 5350-as sorozatból fejlesztették ki. Ezek annyiban térnek el a sorozatgyártású változatoktól, hogy lézerradarral, szenzorokkal, videó kamerákkal és fedélzeti elektronikai rendszerekkel rendelkeznek, ennek köszönhetően egy egyszerű joystickkel is irányíthatóak, nincs szükségük hús-vér sofőrökre.

Bárhogy is alakul, Oroszország már a törvényi szabályozást készíti elő az önvezető járművek számára. A TASZSZ információi szerint az orosz kormány honlapján már megtekinthető egy, “biztonságos és kiváló minőségű utak fejlesztéséről” szóló javaslat, amelynek célja, hogy lehetővé tegye Oroszországban az önvezető járművek közutakon történő közlekedését. Az ezzel kapcsolatos törvényi szabályozás 2021-ben léphet életbe és még abban az évben megnyílhat az első önvezető járművek számára épített út, mintegy 27 állomással.

Fotó: Tass

Forrás: Vezess

https://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2019/03/03/megvan-mikor-indul-az-onvezeto-kamaz-teherautok-gyartasa/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936