Merész finn tervek: az övék lesz a világ legokosabb autóútja

Finnország az 5G technológia korai alkalmazóinak élmezőnyébe tartozik, így nem is annyira meglepő, hogy ezt az újdonságot is felhasználná ahhoz, hogy kialakítsa a világ legokosabb útját. Ez az útszakasz először 31 kilométer hosszúságú lenne, az 51-es út egy részét fedné le, összekötve Inkoo község két városát – írja a ZDNet.

A helyi önkormányzat együttműködik a telekommunikációs és energiaszektorral; az 5G technológiát a Nokia szállítaná intelligens útszéli villanyoszlopok formájában. Ezeket az oszlopokat bázisállomásokkal és antennákkal szerelik fel, így alakítva ki egy 5G hálózatot. Az úton összesen 620 ilyen oszlop lenne. Inkoo polgármestere arra azért figyelmeztet, hogy a projekt egyelőre még igencsak kezdeti stádiumában tart, a főútfejlesztésekről ugyanis az állam dönt.

A biztonság javítása egyébként különösen fontos ezen az úton, az 51-es út a baleseti statisztikák élén áll. Sok itt a jávorszarvasokkal ütközés is, azonban az 5G technológia figyelmeztethetné a vezetőket az állatok jelenlétére.

Forrás: HVG

https://hvg.hu/tudomany/20190319_finnorszag_5g_kozut_autout

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936