Mesterséges érzelmi intelligencia: biztonságosabb intelligens jövő 5G és érzelemfelismerés segítségével

Az 5G kommunikációs technológia megjelenésével és az AI-val való integrációjával egy új korszakra számíthatunk, amelyben az emberek, gépek, tárgyak és eszközök olyan módon kapcsolódnak össze, mint ezelőtt még soha. Ezt az intelligens korszakot olyan intelligens létesítmények és szolgáltatások jellemzik, mint az önvezető autók, az intelligens UAV-k (vezető nélküli légi járművek) és az intelligens egészségügy. Ez lesz a technológiai forradalom következménye.

A technológiai forradalom másik oldala azonban az, hogy maga az AI felhasználható az 5G-vel működő rendszerek biztonságának megtámadására vagy fenyegetésére, ami viszont jelentősen veszélyeztetheti azok megbízhatóságát. Ezért elengedhetetlen az ilyen potenciális biztonsági fenyegetések kivizsgálása és az ellenintézkedések feltárása, mielőtt megvalósul az intelligens világ.

Egy nemrégiben az IEEE Networkben megjelent tanulmányban professzor Hyunbum Kim, a koreai Incheon National University professzora által vezetett kutatócsoport ezekkel a kérdésekkel foglalkozik az AI-alapú, 5G-be integrált virtuális érzelemfelismerő rendszerrel, a 5G-I-VEmoSYS-szel kapcsolatban, amely vezeték nélküli jelek segítségével érzékeli az emberi érzelmeket és a testmozgást.” Az érzelmek az emberek alapvető jellemzői, és megkülönböztetik az embereket a gépektől, és meghatározzák a napi emberi tevékenységet. Egyes érzelmek azonban megzavarhatják a társadalom normális működését, és veszélybe sodorhatják az emberek életét, például egy instabil sofőr esetében. Az érzelmek észlelésére szolgáló technológia nagy potenciállal rendelkezik a zavaró érzelmek felismerésében, valamint az 5G és az 5G-n túli kommunikáció révén mások lehetséges veszélyekre való figyelmeztetésében „-magyarázza Kim professzor. „Például egy instabil sofőr esetében, az AI által vezérelt vezetési rendszer értesítheti a legközelebbi irányító központot, amely figyelmeztetheti a gyalogosokat okos eszközeiken keresztül.”

A Kim professzor csapata által kifejlesztett virtuális érzelemrendszer, az 5G-I-VEmoSYS legalább ötféle érzelmet képes felismerni (öröm, öröm, semleges állapot, szomorúság és harag), és három alrendszerből áll, amelyek az érzelmek észlelésével, áramlásával és feltérképezésével foglalkoznak.  Az észleléssel foglalkozó rendszert mesterséges intelligencia-virtuális érzelemgátnak vagy AI-VEmoBAR-nak hívják, amely az emberi jelzések vezeték nélküli észlelését végzi.

Az érzelmekről szóló információt ezután az áramlással foglalkozó rendszer kezeli, az úgynevezett mesterséges intelligencia-virtuális érzelemáramlás, vagy AI-VEmoFLOW, amely lehetővé teszi egy adott érzelmi információnak egy adott időben történő áramlását egy adott területre.

Végül a mesterséges intelligencia-virtuális érzelmi térkép, vagy az AI-VEmoMAP, egy virtuális érzelmi térképet készít, amely felhasználható a veszély észlelésére és megelőzésre.

Az 5G-I-VEmoSYS jelentős előnye, hogy lehetővé teszi az érzelmek észlelését anélkül, hogy feltárná az alanyok arcát, és ezáltal védi a magánszférát.

Ezenkívül a privát területeken lehetőséget ad a felhasználónak arra, hogy névtelen maradjon, miközben információt szolgáltat a rendszernek. Továbbá, ha egy közterületen súlyos érzelmet, például haragot vagy félelmet észlelnek, az információt gyorsan továbbítják a legközelebbi rendőrséghez vagy az érintett szervezetekhez, akik ezután lépéseket tehetnek az esetleges bűncselekmények vagy terrorfenyegetések megelőzése érdekében.

A rendszer azonban komoly biztonsági problémákkal küszködik, mint például az illegális jelhamisítás lehetősége, a névtelenséggel való visszaélés és a hackeléssel kapcsolatos kiberbiztonsági fenyegetések. Továbbá fennáll annak a veszélye, hogy hamis riasztásokat küldenek a hatóságoknak.

Bár ezek az aggodalmak a rendszer megbízhatóságát veszélyeztetik, Kim professzor csapata bízik abban, hogy további kutatásokkal ellensúlyozhatók. „Ez csak egy kezdeti tanulmány. A jövőben szigorú információintegritást kell elérnünk, és ennek megfelelően olyan erős AI-alapú algoritmusokat kell kidolgoznunk, amelyek képesek felismerni a veszélyeztetett vagy hibásan működő eszközöket, és védelmet nyújtanak az esetleges rendszer-hackelésekkel szemben”-magyarázza Kim. „Ezután fogják lehetővé tenni az emberek számára, hogy biztonságosabb és kényelmesebb életet éljenek a jövő fejlett intelligens városaiban. ”

Forrás: EurekAlert

https://www.eurekalert.org/news-releases/605530

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936