Mi az az automatikus geofencing?

Egy új technológia biztonságosabbá teheti az utakat és csökkentheti a károsanyag-kibocsátást.

Svédországban vannak a világ legbiztonságosabb útjai, és egy új technológia még biztonságosabbá teheti őket.

Stockholm, Göteborg és más európai városok tesztelik a geofencing-et, egy olyan technológiát, amely a szakértők szerint csökkentheti a közlekedési balesetek számát és a károsanyag-kibocsátást – írja a The New York Times.

A geofencing GPS vagy rádiófrekvenciák segítségével virtuális „kerítést” hoz létre egy földrajzi terület körül. Manapság széles körben használják kereskedelmi drónoknál. Ebben az esetben a „kerítés” egy olyan szoftverrel kommunikál, amely arra van programozva, hogy kezelje, hogyan mozoghatnak az autók az adott területen belül.

A geofencing a következőkre programozható:

  • Módosítsa a zónán belül haladó autók sebességét (időjárás, forgalmi torlódások vagy gyalogossűrűség alapján).
  • A zaj és a légszennyezés csökkentése érdekében kapcsolja át a hibrid autókat elektromos üzemmódba.

A geofencing alapvető szabályainak betartásához a vezetőnek csak le kell töltenie egy térképet. A dinamikusabb alkalmazásokhoz azonban a járműveket valamilyen technológiai felhőhöz kell csatlakoztatni.

Miért lehet fontos ez?

A közlekedési sérülés a vezető halálok a fiatalok körében világszerte – az Egyesült Államokban pedig különösen borzasztóak a számok.

Míg a geofencing bizonyos mértékig használható a mai autókban is, az autonóm járművekre való átállás a technológia sokkal szélesebb körű alkalmazásához vezethet.

Az előnyök kihasználásához a járművezetőknek át kell adniuk az irányítás egy részét a számítógépeknek (és a városi tisztviselőknek). Az kérdéses, hogy az embereknek ez miként  jön be, akik nem feltétlen szeretnék feladni személyes szabadságukat.

Forrás: The Hustle

https://thehustle.co/04052022-auto-geofencing/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936