Miért kell az „önvezető” járműveknek még mindig az emberi felügyelet?

Az autonóm technológiák fejlesztése dollármilliárdokat vonz, de az iparági vezetők szerint valószínűleg mindig szükség lesz távoli operátorokra.

Előfordulhat, hogy a jövőben az áruszállítók nem hagynak csomagot az ajtónál. Ehelyett több mérfölddel vagy akár időzónával távolabb ülnek egy irányítóteremben, ahol kézbesítő robotok vagy drónok flottáját felügyelik.

A vállalatok dollármilliárdokat szánnak autonóm technológiákra, amelyek reményeik szerint javítják a hatékonyságot és megoldják a munkaerőhiányt. De ezekben az iparágakban a vezetők azt mondják, hogy a valódi autonómia sok évre van még – és lehet, hogy soha nem is jön el. Ezért arra törekednek, hogy drámai módon növeljék az egy-egy ember által felügyelt gépek számát.

Például a Serve Robotics Inc. élelmiszer-szállító cégnél ma már minden négy robotra van egy felügyelő a vezérlőteremben. „Végül egy ember több száz, idővel esetleg több robotra felügyelhet” – mondja Ali Kashani, a cég társalapítója és vezérigazgatója.

Az autonómia elérése azt jelenti, hogy segítünk a gépeknek jobban megbirkózni azokkal az akadályokkal, amelyekkel az emberi világban szembesülnek. A kézbesítő robotok bonyolult járdákon navigálnak, ahol az akadályok, például a robogók és a szemetesek óráról órára változnak.

Az önvezető autókat és teherautókat olyan infrastruktúra segíti, mint az útburkolati jelek és a közlekedési jelzőlámpák, amelyek az útjukat irányítják – de megzavarhatják őket olyan szokatlan helyzetek, mint például, ha egy dupla sárga vonalon kell átkelniük útmunka miatt. Ilyenkor az embereknek be kell lépniük, és meg kell mondani a gépnek, hogy mit tegyen, vagy távirányítással át kell venniük az irányítást.

A targoncák a távirányításos fejlesztések élvonalába tartozó járművek közé tartoznak, mivel a technológia egyre inkább lehetővé teszi a sofőrök számára, hogy több száz mérföld távolságból is kezeljék azokat. A szoftverfejlesztő Phantom Auto Inc. a közelmúltban 42 millió dollárt gyűjtött össze egy finanszírozási körben, amelyet az ArcBest Corp. és a logisztikai szolgáltató, az NFI Industries Inc. vezetett. A két vállalat, amelyek több ezer távirányítású targoncát terveznek raktáraikban telepíteni, remélik, hogy a technológia sikeres lesz és lehetővé teszi számukra, hogy szakképzett sofőrök szélesebb körét vegyék igénybe, ahelyett, hogy a raktáraktól ingázási távolságon belül lévő munkavállalókra lennének korlátozva.

„Az autonómiának vannak korlátai – mondja Elliot Katz, a Phantom Auto társalapítója –, különösen egy rendkívül dinamikus környezetben, például egy raktárban, ahol az emberek és a járművek gyorsan mozognak, és tárgyak vannak a földön. ”

Ma a Phantom Auto távirányítói átveszik az irányítást egy targonca felett annak minden műveletéhez. De hamarosan a félig autonóm targoncák önállóan végeznek majd olyan hétköznapi feladatokat, mint például a raktár egyik végéből a másikba való költöztetés, mondja Katz.

„2030-ra emberi kezelők végzik majd az összetett munkákat, mint például a pótkocsi be- vagy kirakodása, a raklapok elhelyezése változó állványmagasságban. De a kevésbé összetett elemeknél a technológia átveszi az uralmat” – mondja. „Tehát az emberek az autonómiával kéz a kézben fognak dolgozni, és a vezető nélküli járműveket így lehet majd a valóságban felhasználni.”

Egyes távolsági teherfuvarozási technológiai cégek szerint a teherautók távvezérlése közutakon nem biztonságos, mert vezeték nélküli jelekre támaszkodik, amelyek megszakadhatnak. Ehelyett a teherautó vezetéséhez szükséges autonóm technológiába helyezik a reményeiket, emberi felügyelőkkel párosítva, akik távolról irányítanak, ha a teherautónak váratlan döntést kell hoznia.

„Tapasztalt sofőrökről lesz szó, akik ismerik a teherautók működését, és képesek részt venni a rendszerünk működésének elősegítésében” – mondja Rocky Garff, a Waymo, a Mountain View-i, kaliforniai székhelyű autonóm járműgyártó vállalat, a Google Alphabet teherszállítási részlegének vezetője.

A Waymo autonóm szoftvere és hardvere ma olyan teherautókban fut, amelyek vezetőülésében „autonóm szakember” ül. Mr. Garff azt mondja, hogy a távolsági teherautók néhány éven belül már közlekedhetnek anélkül, hogy emberek ülnének a fülkében – de valószínűleg csak az autópályán. Egy emberi sofőrnek be kell szállnia a teherautóba, hogy az autópályáról a raktárba vigye a járművet.

A Gatik AI Inc., egy autonóm teherfuvarozási vállalat, amely kisebb távolságú teherfuvarozásra specializálódott könnyebb teherautók használatával, már most is folytat teljes körű utakat vezetők nélkül. A vállalat Walmart rakományokat szállít egy elosztóközpont és egy kiskereskedelmi üzlet között egy 114 km-es útvonalon az arki Bentonville-ben.

A távoli felügyelők közbelépnek, amikor a vállalat teherautói váratlan akadályba ütköznek, például egy kidőlt fába, amely elzárja az utat, vagy egy sávlezárásba, amely miatt a teherautónak dupla sárga vonalon kell áthaladnia – mondja Gautam Narang, a Gatik társalapítója és vezérigazgatója.

Amikor 2019-ben elindult a szolgáltatás teherautónként egy-egy felügyelővel, a felügyelők minden egyes járművet utazásonként egyszer-kétszer segítettek – mondja. Ma a Gatik felügyelői hetente csak egyszer-kétszer lépnek be. A cég azt tervezi, hogy jövőre öt teherautóra jut egy felügyelő. Öt-hét év alatt egyetlen Gatik-felügyelő 40 teherautót tud felügyelni, mondja Narang. De mindig lesz ember a rendszerben, mondja: „Mindig kell egy biztosíték.”

Többek közt kerékpárok, kutyák és kíváncsi gyerekek jelentik a kihívást a Serve Robotics négykerekű robotjai számára, amelyek 2018-ban kezdték meg az ételek kiszállítását Los Angelesben. A robotok megállnak, ha valami akadályozza az útjukat, és megvárják, amíg egy távoli felügyelő átveszi az irányítást. A felügyelők irányíthatják a robotokat a kutyák és a kerékpárok körül, de úgy találták, hogy a gyerekekkel való bánásmód legjobb módja, ha a robot „holtnak tetteti magát”, mondta Mr. Kashani, mivel így a gyerekek „megunják és továbbmennek”.

A gépek jól haladnak egyenes vonalban egy üres járdán – mondja Kashani úr. – De a valóságban nem ezzel találkoznak. A távoli emberi felügyelők átveszik a robot irányítását, ha elzárják az útját, és vezetik a robotot, ha át kell mennie egy úton.

A robotok minden hónapban egyre jobb adatokkal és algoritmusokkal fejlődnek, amelyek segítenek nekik több problémát önállóan megoldani – mondja. Egy éven belül arra számítanak, hogy a robotoknak már nem lesz szükségük távirányításra, hogy átkeljenek egy kereszteződésen. Ehelyett megállnak, és engedélyt kérnek egy távoli felügyelőtől az átkeléshez, mielőtt önállóan folytatnák.

Emberi operátorok felügyelik azokat a drónokat is, amelyekkel az izraeli Flytrex Aviation Ltd. cég ételt szállít az otthonokba öt észak-karolinai és texasi bevásárlóközpont két mérföldes körzetében. A drónok autonóm módon, körülbelül 70 méter magasságban repülnek az ügyfél udvarára, ahol több mint 24 méter magasságban lebegnek a föld felett, és egy kötélen engedik le az ételt.

Yariv Bash, a Flytrex vezérigazgatója és társalapítója szerint a Flytrexnél minden két drónhoz jut egy operátor. Az üzemeltetők a horizontot pásztázzák, keresve a közeli repülőgépeket, és egy gombnyomással haza vagy egy előre jóváhagyott kényszerleszállási helyre rendelhetik a drónokat.

Arra számít, hogy a szkennelésre már nem lesz szükség, miután a Szövetségi Légiközlekedési Hatóság és a Nemzeti Repülési és Űrkutatási Hivatal befejezi az alacsonyan repülő drónok tervezett közös nemzeti légiforgalmi irányító rendszerét. A Flytrex arra is számít, hogy hamarosan az egyes üzemeltetők által felügyelt drónok számát az FAA által személyenkénti 20 repülőgépre emeli.

De a felügyelők nélküli működés a belátható jövőben nem szerepel az asztalon, mondja. „Még mindig kell egy ember, olyan ember, aki közbe tud lépni, és irányítani tudja a drónokat, ha valami olyan történik, amire a gép nincs felkészülve.”

Forrás: WSJ

https://www.wsj.com/articles/why-autonomous-vehicles-will-still-need-a-human-minder-11667833922?mod=flipboard

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936