Miért kellene az elektromos járműveknek hangosabbnak lenniük?

Ha egy forgalmas út közelében járunk, tudjuk, hogy az autók zajosak. Ez is megváltozni látszik az elektromos autók térhódításával, azonban ez sokaknak problémát jelenthet. Az Európai Unió ezért bejelentette, hogy minden elektromos járműnek hangot kell kibocsátania, még alacsony sebességen való közlekedésnél is. A már létező járművekre is vonatkozik a szabályozás, a határidő 2019. júliusa.

  • Az ok a következő: a gyalogosok és kerékpárosok nehezen hallják meg a közeledő elektromos járműveket, ezért egyre több az ilyen jellegű baleset.
  • Emellett a vakok és gyengén látók számára is rendkívül veszélyesek a halk elektromos járművek, mivel ők gyakran támaszkodnak hangokra a tájékozódáshoz.
  • Az autógyártók már erre felkészülve különböző sípoló hangokat és csengéseket terveznek a járműveikbe,hogy figyelmeztessék a gyalogosokat. Mindez jól hangzik, de a probléma az, hogy nincs egy univerzális hang. A vak vagy látássérült hallja ugyan a hangot, de honnan tudja, hogy azt egy elektromos autó adja ki? Nem várható el, hogy kövessék a trendeket, és megtanulják az összes gyártó által alkalmazott hangot.
  • Egy univerzális, könnyen felismerhető hang, amelyet minden elektromos járműben egyformán alkalmaznának, könnyen megoldhatja ezt a problémát. Azonban amíg nincs erre vonatkozó szabályozás, a gyártók nem fogják egységesíteni a hangokat.

Forrás: Futurism

https://futurism.com/electric-vehicles-quiet-dangerous-noise

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936