Mik a legkevésbé hasznos autótechnológiai funkciók?

Rengeteg új technológia elérhető már, illetve áll fejlesztés alatt az autókban, de nem mindegyik kifejezetten hasznos.

Az autók egyre okosabbak. Noha igazi önvezető autót, még nem lehet kereskedésben vásárolni, a rendelkezésre álló járművek már tele vannak a legújabb technológiákkal. Csak egy probléma van: valójában alig használja őket valaki.

Sokan emlékeznek még első autójukra, amely már rendelkezett sebességtartó automatikával vagy légkondicionálóval.

A technológia megváltoztatta az autók használatát, de a modern autókban van néhány felesleges funkció is úgy tűnik. A JD Power új tanulmánya szerint, amelyet több mint 100 ezer új autó tulajdonosának felmérése alapján készítettek, a vezetők egyetértenek ezzel.

Több mint minden harmadik fejlett technológia kihasználatlan az átlagos jármű első 90 használati napja alatt.  A legfőbb oka ennek az, hogy a legtöbb ember azt mondja, hogy egyszerűen nincs szüksége divatos funkciókra, mint például egy információs és szórakoztató rendszer, amely képes fizetni a kávéért, a vezető és az utas közötti kommunikációs eszközökre és a gesztusvezérlésre.

Például a General Motors találóan megnevezett Marketplace (piactér) applikációjára és más ehhez hasonló információs és szórakoztató alapú eszközökre, amelyeken keresztül a sofőrök fizethetnek az ételért és az üzemanyagért, vagy szállást foglalhatnak egy közeli szállodában.

Ezek olyan dolgok, amelyeket az emberek többsége az autója helyett a telefonjáról csinálna, és a legtöbb új járműtulajdonos, aki rendelkezik „piactérrel” felszerelt járművel, egyetért ebben. A tulajdonosok összesen 61 százaléka azt állítja, hogy soha nem használta ezt a funkciót, és 51 százalékuk azt is, hogy egyáltalán nincs is rá igénye.

A sofőr és az utas közötti kommunikációs eszközök újabb felesleges trükknek tűnnek, legalábbis a tulajdonosok szerint. Ezek a funkciók általában nagyobb járművek számára vannak fenntartva, és lehetővé teszik a vezető és az utasok számára, hogy jobban hallhassák egymást anélkül, hogy felemelnék a hangjukat.

A Honda Odyssey CabinTalk funkcióval rendelkezik, a Toyota Sienna Driver Easy Speaknek nevezi, és a Cadillac prémium kategóriás Escalade SUV -jában ezt a „Beszélgetést javító rendszer”-nek nevezték el. Ennek ellenére a tulajdonosok legalább 52 százaléka még soha nem próbálta ki ezt a funkciót, és 40 százalékuk szerint nincs rá szüksége.

Aztán vannak olyan funkciók, mint a BMW gesztusvezérlése, amelyet egyesek intuitívnak találnak.

Ahelyett, hogy előre kellene nyúlni az információs és szórakoztató képernyő megérintéséhez, a járművezetők a kezükkel navigálhatnak a menükben, módosíthatják a hangerőt stb. Sajnos ez a technológia több gondot okoz a vásárlóknak, 100 járműre 41 problémát jelentettek. Ezenkívül a tulajdonosok a legkevésbé ezzel elégedettek az autós technológiák közül, második éve már, hogy az utolsó helyen áll a JD Power elégedettségi felmérésében.

Az autótulajdonosok által legkedveltebb technológiák közül kettő a látás körül forog. A tulajdonosok azt mondják, hogy a kameraalapú visszapillantó tükör és a földi kamera egyaránt a legjobban megvalósított technikai jellemzőnek számít járművükben. A rendszerek a leendő tulajdonosok számára is nagyon kívánatosak, az amerikai vásárlók 62 százaléka azt mondta, hogy szeretné, ha a földi nézet kamerát felszerelnék a következő járművükben.

Érdekes módon az egypedálos vezetés – amely lehetővé teszi az elektromos autó vezetőjének, hogy az elektromos motor regeneráló fékének használatával ne vegye le a lábát a gázpedálról a fékezéshez – szintén rendkívül magasra értékelt volt az elektromos autók vásárlói körében.

Az elektromos autókkal kapcsolatban a JD Power azt mondja, hogy a Tesla áll a legjobb helyen az innovációs indexben.

A teljesen elektromos autógyártó új és innovatív megoldásaival szerzett nevet, a fejlett 2. szintű fél-autonóm vezetést segítő rendszertől a minimalista, képernyőre fókuszáló belső térig. Ez a rangsor azonban nem hivatalos, mivel a Tesla nem jogosult tényleges helyezésre a fórumon, mivel nem teszi lehetővé a JD Power számára, hogy 15 államban felmérést készítsen a Tesla tulajdonosok körében.

Hivatalosan a Genesis rendelkezik a legmagasabb innovációs index pontszámmal minden luxusautó-gyártó között, testvérmárkája, a Hyundai pedig a legelső a tömegpiaci szegmensben. A Mitsubishi áll az utolsó helyen, előtte a Mini és a Jeep áll döntetlenben.

De mit jelent mindez az átlagos autóvásárló pénztárcája számára?

„Az új járművek árai minden idők legmagasabb szintjén vannak, részben a megnövekedett tartalom következtében” – mondta Kristin Kolodge, a JD Power humán-gép interfész ügyvezető igazgatója sajtóközleményében. „Ez jó, ha a tulajdonosok értéket kapnak a pénzükért, de bizonyos funkciók sok tulajdonos számára pazarlásnak tűnnek.”

Az autók ára valóban emelkedik már évek óta. Egy vadonatúj autó átlagára szeptemberben a történelem során először meghaladta a 45 ezer dollárt, derül ki a Kelley Blue Book tanulmányából.

Összehasonlításképpen: ez 2020 decemberében 40 000 dollár körül volt – ez 12,5 százalékos növekedés mindössze kilenc hónap alatt. Igaz, a félvezetőhiány sem segít, de az összes kihasználatlan technológia sem, amely sok új járműben van jelen feleslegesen.

Forrás: Popsci

https://www.popsci.com/technology/useless-new-car-tech-features/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936