Mit kell tudni a Lidarról?

A lidart évtizedek óta használják például a légkör kutatására, mostanában azonban leginkább a vezetést segítő rendszerek és az autonóm autók kapcsán hallani róla. Bár nem közismert, de a lidart számos dologra használják ezen kívül is, beleértve a mobileszközöket és a kibővített valóságot.

De mi az az 5 alapvető dolog, amit tudni kell a lidarról?

  1. Az elnevezése a fény (light) és a radar szó kombinációjából alakult ki. A rövidítés a „fényérzékelésre és távolságmérésre” utal, de a lényeg az, hogy fényjelet küld. Egy detektor méri a fény visszatérését, miután visszatükröződik a tárgyakról. A mélység és a távolság kiszámításához az ehhez szükséges időt használja fel.
  2. A fény lézerfénytt jelent. A lidar rendszerek lézerei különböző típusú fényeket használhatnak az ultraibolyától, a látható spektrumon át a közeli infravörösig, különböző hullámhosszakon. A lézerek gyakran félvezető diódás lézerek, vagy újabban (és olcsóbban) függőleges üregű felületet kibocsátó lézerek.
  3. A detektorok gyakran fotoelektromos cellák. A kis hatótávolságú rendszerek szilícium fotodiódákat használnak. A hosszabb hatótávolságú, hosszabb hullámhosszú lézerekkel rendelkező rendszerek lavina fotodiódákat használnak, amelyek képesek érzékelni az alacsonyabb fényszinteket, és chipbe építve több pixeles fotonszámlálót hoznak létre. Az iPad a Sony egyfotonos lavina diódáit vagy SPAD-jait használja.
  4. A Lidar rendszerek másodpercenként milliónyi fényimpulzust küldenek ki.A leggyorsabb változatban a kardán fényét mozgatja olyan mintázatban, amely gyorsan lefedi az elérhető területet. Más, egyszerűbb rendszerek, amelyek nem igényelnek olyan nagy hatótávolságot, több, de kevésbé hatékony lézert használnak rögzített helyzetben, hogy megpróbálják lefedni a rendelkezésre álló területet. Minden esetben az eredmény az észlelt visszatérő fény pontfelhője.
  5. Mire nem képes a lidar? Nem tudja leolvasni a közúti jelzéseket, vagy bármi mást, ami lapos. Nem lát át a ködön, esőn vagy a felhőkön. Látja ezeket, de nem lát át rajtuk, legalábbis nem túl jól. A Lidar kiválóan alkalmas a környező világ 3D-leképezésére, ami sok alkalmazásban hasznos, de más szenzorokkal kombinálva működik a legjobban. A GPS meg tudja mondani, hogy valójában hol tartózkodunk, és a 3D-s képeket 3D térképpé alakítja. A gyorsulásmérők meg tudják mondani, hogy mennyi idő múlva érjük el azt, amit a lidar érzékel. Ezeknek a technológiáknak az elkészítése egyre olcsóbb, ezért egyre több területen fogunk velük találkozni a jövőben.

Forrás: TechRepublic

https://www.techrepublic.com/article/top-5-things-to-know-about-lidar/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936