Mit lehet tudni az önvezető autók jövőjéről?

A közúti baleseteket elsősorban emberi hiba okozza, ennek kiküszöbölésére lehet alkalmas idővel az autonóm járművekhez kifejlesztett szenzor technológia (kamerák, radar, lidar), és a rengeteg adat, a mesterséges intelligencia és a növekvő feldolgozási teljesítmény által vezérelt érzékelési rendszerek.

Gazdaságilag a fuvarozó cégek nyerhetnek az autonóm járművek utakra kerülésével: nem kell tovább azzal küzdeniük, hogy nehéz sofőrt találni, és aztán fizetniük sem kell nekik.

Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy hogyan alakítja át a környezetet az autonóm autók megjelenése. Néhány városban talán csak autonóm autókra rendezkednek be, máshol külön sávokat tartanak fenn számukra. A jövőben az autók nagy része vélhetőleg elektromos meghajtású lesz, ami tisztább városokhoz vezet. A túl sok magántulajdonú autonóm autó problémákat is okozhat, de ha az önvezető autók egy egységes rendszerbe illeszkednek be, amiben a kerékpárosok, egyéb közlekedési eszközök is szerepelnek, akkor kevesebb térre lesz szükség a városokban az utak és a parkolás számára.

A nagy autógyártók mind az autonóm járművek fejlesztésén dolgoznak. Egyelőre a vezetőt segítő automata rendszerek vannak főleg jelen az új autókban. Ilyenek az adaptív vezetési kontroll, az ütközés elkerülés és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszerek.

A balesetek számának csökkenésével csökkenhetnek a biztosítási árak, de valószínűleg az automata rendszerek javítási költsége kiegyenlíti ezt. Annak kérdése, hogy egy ütközés esetén a gyártó vagy a vezető felelős-e, nem tisztázott teljesen még.

Az autonóm járművek megjelenésével kapcsolatban az emberek bizalma is fontos szempont. Jelenleg még a válaszadók 46%-a nem bízik bennük. A szakértők szerint fontos, hogy ne veszítsük szem elől a biztonság kérdését az autógyártók reklámszövegei közepette.

Jelenleg még úgy 40-50 évig nem kell attól tartani, hogy nem vezethetünk autót, ennyi időn belül biztosan nem váltják fel az önvezető autók a hagyományosakat.

Forrás: Macleans

https://www.macleans.ca/society/technology/the-future-of-self-driving-cars/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936