Munkára fogták az önvezető Kamazt

Oroszországban, több mint egyéves késéssel, de munkába állt a legújabb önvezető Kamaz. A teljesen automatizált teherautó a gyártó tatárföldi, Naberezsnije Cselniben lévő üzemében teljesít szolgálatot. A speciális jármű napi szinten vesz részt a kabinok szállításában a fülkegyártó üzem és az összeszerelő sor között.

Az Odüsszeia-projektben részt vevő önvezető Kamazt a 43083-as típusú, közepes teherbírású teherautóból fejlesztették ki. A jármű számos – tájékozódáshoz és önvezetéshez szükséges – fejlesztést kapott, ennek megfelelően radar érzékelőkkel, lidar távolságmérőkkel, illetve külső kamerákkal is ellátták. Kabinja mögött egy robotizált kar is helyet kapott, amely alapvetően a fülkék mozgatásáért felel.  Működtetését az önvezető Kamaz vezérlő rendszere végzi.

Forrás: Kamaz

A jármű navigálásához többféle -4G, wifi és ultrarövidhullámú – kapcsolat áll rendelkezésre, hogy akkor is biztonságosan közlekedhessen a teherautó, ha valamelyik felmondaná a szolgálatot.  A jármű felügyeleti rendszere ugyanakkor folyamatosan menti a teherautó mozgása közben keletkező adatokat, így később kiküszöbölhetők az esetleges “programozási hibák”.

Az Odüsszeia-projekt keretében ugyanakkor további önvezető Kamazok tesztelése kezdődhet meg. A tervek szerint hamarosan, az oroszországi Kemerovói területen elindulhat a sofőr nélkül közlekedő billencsesek kísérleti üzeme, amelyek elsősorban a szénbányák veszélyesebb területein teljesítenek majd szolgálatot.

Forrás: Vezess

https://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2019/12/15/munkaba-allt-az-onvezeto-kamaz/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936