New York City kitiltotta utcáiról a FedEx autonóm szállító robotjait

A szállítórobotok visszaesést szenvedtek ezen a héten, amikor New York City világossá tette, hogy nem szívesen látják őket. Legalább egyelőre.

November 25-én, hétfőn, néhány nappal az után, hogy egy FedEx „SameDay Bot” autonóm robot megjelent egy manhattani utcán, a New York-i Közlekedési Minisztérium ügyvédei erősen megfogalmazott levelet küldtek a szállítási óriáscégnek – számolt be a CNN.
A levél figyelmeztette a FedEx-et, hogy a szállító robot több közlekedési szabályt is megsértett, hozzáfűzve, hogy a gép bármilyen további működtetése súlyos következményekkel járhat a cég számára.

„Ezúton arra szólítják fel, hogy haladéktalanul szüntesse meg és hagyja abba a SameDay Bots működtetését New York City utcáin és járdáin” – írták az ügyvédek a levélben. „Ennek elmulasztása a vagyon lefoglalását, a jogsértésről szóló értesítést és/vagy a jogi eljárás megindítását eredményezheti.”

A motorizált járműveket tiltják a New York City járdáin, és a FedEx robotjának nincs külön engedélye az ott működéshez. Váratlan megjelenése része volt az American Express Small Business Saturday, elnevezésű kezdeményezésének, amely az embereket a helyi üzletekben történő vásárlásra ösztönzi.

A SameDay Bot-ot idén jelentette meg a FedEx. Egy négykerekű gépről van szó, amely egy biztonságos területen szállítja a csomagokat, lidar szenzorokat és kamerákat használva az akadályok elkerülésére. A többi versenytársától eltérően a FedEx robot könnyen megbirkózik az egyenetlen talajjal és még a lépcsőkkel is, így képes arra, hogy közvetlenül a címzett ajtajához szállítsa a csomagokat.

„A FedEx SameDay Bot egy olyan innováció, amelynek célja a helyi szállítás arculatának megváltoztatása és a kiskereskedők segítsége az ügyfelek növekvő elvárásainak hatékony kezelésében” – mondta Brie Carere, a FedEx ügyvezető alelnöke és marketing és kommunikációs igazgatója, amikor a cég bemutatta a robotot.

Számos cég fejleszt hasonlóan kinéző szállító robotokat. Például a Starship Technologies, amely a terület vezetőjének számít, de az Amazon is teszteli saját robotját.

Egyelőre ezeket a robotokat többnyire zárt területeken, például egyetemi kampuszokon használják, de ahogy a technológia fejlődik és enyhülnek a szabályozások, ezek a gépek a modern élet jellemzőivé válhatnak.

Forrás: Digital Trends

https://www.digitaltrends.com/cool-tech/fedexs-autonomous-delivery-robot-sent-packing-by-new-york-city/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936