Okos és együttműködő lesz a jövő közlekedése

Néhány év múlva az autópályákon Magyarországon is olyan járművek haladnak majd, amelyek – a vezető tudta vagy beavatkozása nélkül – folyamatosan adatokat közölnek egymással és az okosútrendszerrel. Már tízszázaléknyi connected car szabályozza, biztonságosabbá teszi a sztrádák forgalmát.

– Fehér dízel Volvo S40 vagyok, 156 kilométeres sebességgel haladok a 47-es kilométerszelvényben a belső sávon. Ne gyere ki elém! – A válasz: – Szürke Ford Transit vagyok, 123 kilométeres sebességgel haladok a 47 kilométerszelvényben a külső sávon. Nem váltok sávot, csak kint felejtette valaki az indexet. – Egyszer csak közbeszól maga az út. – Minden járműnek a 47. kilométerszelvényben! Ne válts sávot! A külső és a belső sáv határán kerülgetve a járműveket nagy sebességgel érkezik egy motorkerékpáros. A 49-es kilométerkő után csúszós folt van a külső sávban, óvatosan közelítsd meg!

A fenti, elképzelt párbeszédekbe akár már ma is belehallgathatnánk, ha lenne hozzá vevőnk, ugyanis az M0-s és az M1-es autópályák egy-egy szakaszán kísérleti üzemben már működik az okosútrendszer infrastruktúrája.

Mindez nem scifi: egy-két éven belül a gyorsforgalmi utak szolgáltatásainak része lesz a valós idejű forgalmi, és útviszonyokra, potenciális veszélyhelyzetekre vonatkozó tájékoztatás. Ehhez kiépül az infrastruktúra, és a járműveket is ellátják majd a megfelelő fedélzeti eszközökkel. Az egymással kapcsolatban álló járművek a jelenleginél magasabb szintű közlekedésbiztonságot tesznek majd lehetővé és segítik az önvezető megoldások fejlődését is.

Forrás: Magyar Idők

https://magyaridok.hu/gazdasag/okos-es-egyuttmukodo-lesz-a-jovo-kozlekedese-3871490/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936