Olaszország első Okos Út projektjét teszteli 2021 februárjában

Az autók és a motorkerékpárok összekapcsolhatósága egyre nő az utóbbi időben. Már okostelefonos alkalmazásokon állítható be néhány újabb kerékpár felfüggesztése. Számos vállalat gondolkodik a járművek összekapcsolásában, egymással való kommunikációjukban.

Bár a cél még messzebb van, egy új olaszországi projekt komoly lépést tesz felé. A projektben együttműködő vállalatok, az Anas és a Tecnositaf csak „okos útnak” nevezi a projektet, amely 80 km-t foglal magába az SS51-es állami útból Longarone és Cortina között.

Mitől okos ez az út? Kamerákkal és szenzorokkal van felszerelve, melyek a két cég állítása szerint sokféleképpen tudnak az autósok segítségére lenni. Elsősorban figyelik a forgalom áramlását, a baleseteket, és a különböző forgalmi helyzeteket. Így a sürgősségi mentőcsoportok gyorsabban értesíthetők, amennyiben szükséges.

A járművezetők egyre inkább összekapcsolódnak saját járműveikkel, de ahogy az okos járművek felkapcsolódnak a hálózatra, az okos utakkal minden összekapcsolhatóvá válik. Legalábbis ez a távlati elképzelés. A projektben résztvevő Anas az olasz állami úthálózat 90%-át működteti. Olaszországban ez az első ilyen jellegű teszt, és szándékosan úgy időzítették, hogy egy forgalmas időszakra essen a körzetben. A Sí Világbajnokság 2021 február 7-től 21.-ig tart, így az érintett útszakasz kiemelten forgalmas lesz ebben az időszakban.

Az okos út technológia elősegíti az okos járművek közötti kommunikációt, de a kommunikációs képességgel nem bíró járművek is felszerelhetők speciális fedélzeti egységekkel, amelyek képessé teszik őket a kapcsolódásra. A balesetek, a fékproblémák, vagy bármilyen hétköznapi probléma az utakon azonnal megosztódik a többi okos – vagy fedélzeti egységgel felszerelt – járművel a közelben.

„A projekt nemzetközi jelentőségű,” mondta Giuseppe Celia Magnó, a Tecnositaf vezérigazgatója. „Az okos utak és okos városok minden országban a digitalizációs folyamatok és a mobilitási változások középpontjában vannak, az okos utak olyan technológiát jelentenek, amelyek az autonóm vezetést segítik majd. Haladunk az 5G felé, de a jövőbeni sztenderdek meghatározása még folyamatban van. Jelenlegi projektünk egyfajta demo verzió, amely segít megtapasztalni, hogy hogyan fognak működni az utak a jövőben.”

További tervek vannak az Anas és a Tecnositaf okos útjának telepítésére Szicíliában az A2-es úton. A jelenlegi tesztek eredménye fogja megmutatni, hogyan lép majd tovább a két cég ebben és más projektekben a jövőben.

Világszerte sok más cég dolgozik változatos okos út stratégiákon már évek óta. Néhányan a járművek közötti kommunikációra, az út menedzsmentre és biztonságra fókuszálnak, míg mások olyan utakban gondolkodnak, amelyek tölteni tudják menet közben az elektromos járműveket.

Forrás: RideApart

https://www.rideapart.com/news/486657/italy-smart-road-test-project-2021/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936