Önvezető autók: ki vezet a végén?

Van a jelenet az Én, a robotban, amikor Will Smith meg a partnere ül abban a fehér, közepesen futurisztikus Audi RSQ-ban, és a nő teljes megrökönyödésére a műszerfalból kiemelkedik a kormány:

– Mire készül?
– Csak vezetek.
– Kézzel?!

És az autóipari gyíkemberek el akarják velünk hitetni, hogy 1tíz éven belül helyénvaló lesz az ilyesfajta teljes megrökönyödés, mert rövidesen beköszönt az autonóm Kánaán, és a kormányhoz nyúlni csak a szegények fognak. De mostanában mintha elhallgattak volna a gyártók, mint az egymást ugató kutyák, akik közül hirtelen kirántották a drótkerítést. Az egyszeri ember pedig a médiában felfújt, Teslás és Uberes balesetek után azt gondolhatta, hogy a mérnökök után a CEO-k is szembesültek a valósággal. Jelesül, hogy nem tart még ott a kollektív tudat, hogy önmaguktól közlekedni képes járműveket építsen az ember. Utóbbi feltételezés valószínűleg közelebb is jár a valósághoz, mint maga a Level 4/Level 5 autonómia. Csakhogy az elégtelen technika az akadályoknak mindössze az egyik fele, míg a másik ennél kézzelfoghatatlanabb, megoldásra váró tényezők halmaza.

Rengeteg tennivaló, és betömésre váró jogi, közlekedésügyi, és egyéb hivatalos lyuk van még, és olyanból is van bőven, ami az emberek fején tátong az autonómiával kapcsolatban. Az azonban egészen bizonyos, hogy beletelik még jó pár évbe, közigazgatási munkaórák millióiba és bizonyára néhány életbe is, mire autópálya tempó mellett, a menetszél surrogásában, behúzott árnyékolók mögött csúnyálkodhatik az ember az ő nejével. Megvárjuk.

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2019/03/11/onvezeto_autok_ki_vezet_a_vegen/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936