Önvezető autók tettek próbautat Londonban

Az önvezető autók fejlődésük új mérföldkövét értek el az Egyesült Királyságban az első autonóm autó bemutatóval, amelyet London komplex városi környezetében tartottak.

Az Oxbotica technológiai cég autonóm technológiával felszerelt Ford Mondeoi Stratfordban, a korábbi Olimpiai Park közútjain közlekedtek a múlt héten.

A részben a kormány által támogatott konzorcium, a Driven programjának vezetői azt nyilatkozták, hogy túlszárnyalták az eredeti tervet és komoly lépést tettek annak megerősítésére, hogy az autonóm járművek képesek valós körülmények között, egy nagy európai városban működni.

Az Oxbotica elmondta, hogy egy külön vállalkozás – az autonóm utazás-megosztó taxi szolgáltatás – a fővárosban az Addison Lee taxikkal tervezett első kísérleti utazásai már 2020 júniusában megkezdődhetnek.

A Driven csapat – helyi önkormányzati tervezők, biztosítók, cyberbiztonsági és adatszakértők, valamint az Oxbotica – kísérleteket folytatott Oxfordban az általuk az autonóm autók körüli „ökoszisztémának” nevezett körülmények vizsgálatára, mint például a hackerekkel való potenciális problémák, a kommunikációs technológia és a jogi keretrendszer.

Egyelőre az autók egy biztonsági vezetővel haladnak, aki az első ülésen ülve készen áll bármikor átvenni az irányítást bonyolult szituációkban. A Stratfordi East Village körül megtett autonóm út során, főutakon, kereszteződéseken és lakó utcákban a biztonsági vezetőnek csak egyszer kellett közbeavatkoznia, amikor egy szembejövő minitaxi megkerült egy parkoló teherautót.

A Driven program vezetője, Dr. Graeme Smith szerint a projekt valósággá változtatta az autonóm járműveket az utakon.

Ezzel egyidőben került sor az első brit teljes méretű autonóm busz nyilvános demonstrációjára Birminghamben, a Nemzeti Kiállítási Központ autóparkjának teszt útvonalán. Az egyemeletes buszok jövőre kezdik meg 15 mérföldes próbaútjaikat Fife-tól Edinburgh-ig akár 42 utast szállítva.

Forrás: The Guardian

https://www.theguardian.com/technology/2019/oct/03/driverless-cars-in-new-london-trial-in-complex-urban-environment

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936