Önvezető járművek az Egyesült Arab Emírségekben

Őfelsége Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, valamint Dubai uralkodója kedden bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségek lesz a második olyan ország a világon, ahol a közutakon tesztelik az autonóm járműveket.

Bár a teljesen autonóm járművek még nem jelentek meg az utakon, Dubai az elmúlt néhány évben már végrehajtott néhány tesztet vezető nélküli járműveken. Az első vezető nélküli járművet még 2016-ban tesztelték egy hónapig a Sheikh Mohammed Bin Rashid Boulevardon, Dubai belvárosában.

Érdekesség, hogy a Cruise, a san franciscó-i székhelyű robotaxi cég, amelyet a General Motors autóipari óriáscég támogat, 2023-ig üzletet nyit az emírségben. Állítólag a tavaly januárban bemutatott The Origin Dubaiban fog működni 2023-ra. A Cruise san francisco-i bázisukon tesztelte a járműveket.

Ezután a vezető nélküli Jaguar iPace-et tesztelték az Útügyi és Közlekedési Hatóság (RTA) Önvezető Kongresszusának első nyitónapján 2019-ben.

Az Expo 2020 Dubai kiállításon arra használták az autót, hogy az embereket a főbejárattól a személyzeti irodákig tartó úton szállítsa.

Az Egyesült Arab Emírségek kezdeményezését kezdetektől vezető RTA azt az ambiciózus tervet tűzte ki, hogy 2023-ra egy korlátozott számú járművel rendelkezzen, és 2030-ra 4000 önvezető taxival bővítse tevékenységét. Ezzel Dubai lesz az első olyan város az Egyesült Államokon kívül, ahol ilyen járműveket üzemeltetnek.

Sőt, Dubai a világ egyik első városa lesz, amely jövőre szabályozást ad ki az autonóm járművek kereskedelmi használatára vonatkozóan.

A technológiai fejlődés jelenlegi sebességével az önvezető járművek várhatóan a következő néhány évben a legtöbb országban kereskedelmi forgalomba kerülnek.

Az autonóm járműveknek öt szintje van. Az egyesült államokbeli JD Power adatelemző szerint, ha a jármű 0-s, 1-es vagy 2-es szintű vezetőtámogató rendszerrel rendelkezik, akkor aktív vezető szükséges. De amikor az autonóm jármű a 3., 4. és 5. szinten működik, a technológia teljes mértékben átveszi az irányítást a jármű felett.

Ha autóról van szó, a biztonság az első, ami eszünkbe jut. A biztonságos, vezető nélküli jármű szükségessége még fontosabbá válik, amikor az országban a balesetek mintegy 95 százaléka emberi mulasztásra vezethető vissza.

„A mindennapos meggondolatlan vezetés nagy része is az emberi viselkedésből adódik. Ezért a közúti biztonság szempontjából természetesen kívánatosak az önvezető és autonóm járművek, feltételezve a 100 százalékos pontosságú technológiát és az önvezető járművek elegendő „kritikus tömegét” – mondta Thomas Edelmann, a RoadSafetyUAE ügyvezető igazgatója.

„Ahhoz, hogy ezt elérjük, tesztelésre és valós körülmények közötti értékelésre van szükség” – mondta. „Ebben az értelemben az Egyesült Arab Emírségek ismét utat nyit a jövő felé, különösen az autóipar jövője felé.”

Megjegyezte, hogy az Egyesült Arab Emírségekben a vezető nélküli járművek teljes automatizálásával kapcsolatos kísérleti projekteket zárt környezetben hajtják végre, és a közúti biztonság szempontjából mindenképpen ez a helyes út.

Forrás: Khaleej Times

https://www.khaleejtimes.com/transport/self-driving-vehicles-in-uae-the-journey-so-far

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936