Önvezető teherautó tesztje kezdődik Svédországban

Napokon belül kigurulhat Svédországban a közutakra az a 26 tonnás teherautó, amely hús-vér ember nélkül közlekedik.

Két évvel ezelőtt számoltunk be a svéd startup, az Einride fejlesztéséről, a T-podról, amely teljes önvezetésre képes. Éppen ezért valódi fülkére sincs szüksége, sőt még szélvédője sincs. A svéd közlekedési hatóság (STA) jóváhagyta a T-pod közúti tesztelését és egészen 2020. december 31-ig engedélyt adott az Európában egyedülálló kísérletre.

A T-Podot 200 kWh teljesítményű akkumulátorcsomaggal szerelték és egy feltöltéssel legalább 200 kilométert tud megtenni. A jármű rakterében 15 euro-raklap fér el és össztömege eléri a 26 tonnát, ezért korántsem nevezhető kis teherbírásúnak. Végsebességét 85 kilométer/órában korlátozták le a tesztelés miatt. A jármű egy ipari parkban, egy terminál és egy raktárépület között fog közlekedni, ilyen szakaszokon pedig még ekkora tempóra sincs szükség.

A T-Podot irányító Nvidia drive szoftver a külső kamerák képeit, elektromágneses hullámokat használó radarok, a lézerradarok (LIDAR), valamint a 360 fokos kameranézetet veszi igénybe a megfelelő tájékozódás érdekében. A jármű irányításához szükséges 5G-hálózatot a skandináv Teila biztosítja a projekthez.

Forrás: Vezess

https://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2019/05/07/onvezeto-teherautot-tesztelnek-a-svedek/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936