Óriási villanyautó-támogatást ígér Franciaország

Az autóipar támogatására 8 milliárd eurót ígért Emmanuel Macron, de ezt az összeget egyben az autópark tisztábbá tételére igyekszik felhasználni a francia kormányzat.

A tervek szerint többféle célra adnak majd többféle támogatást. Az egyikkel a tisztább autókat támogatja a francia kormány: 7000 euróval járulnak hozzá a legfeljebb 45 ezer euró értékű elektromos, és 2000 euróval a legalább 50 km-es elektromos hatótávú, és legfeljebb 50 ezer eurós vételárú konnektoros hibridek vásárlásához. Az üzleti- és flottavásárlók minden villanyautó után 5000 euró támogatásra számíthatnak.

Emellett júliusban indul egy másik program conversion prime néven, lényegében egyfajta roncsprémium-program, amely 5000 euró támogatást jelent, ha valaki régebbi járművét váltja le villanyautóra, és 3000 eurót, ha valaki régi autóját újabb, de hagyományos modellre cseréli. A program érdekessége az, hogy nem csak új autóra lehet támogatást igényelni, de a jelenlegi környezetvédelmi normáknak megfelelő használt autóra is. A kormány által hozott példa szerint egy 2003-as benzines kisautó 3000 eurót számíthat egy 2016-os, használt Toyota Yaris hibrid vételárába is.

Az igazán érdekes lehetőséget az hozza, hogy a két támogatás össze is adódhat, így egy 30 ezer euró feletti elektromos autó – olcsóbb egyelőre nemigen akad – ára 20 ezer euró körüli szintre hozható, ha mind a két támogatást igényli valaki.

Úgy tűnik, a teljes összeg nagyobb részét fordítanák a villanyautók és hibridek támogatására: a conversion prime-mal úgy 200 ezer autó támogatását tervezik, 800 millió euró költségen.

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2020/05/27/oriasi_villanyauto-tamogatast_iger_franciaorszag/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936