Összekapcsolt technológia tesztelése zajlik Ausztráliában, ami támogathatja az önvezető autók elterjedését is

Tesztelik az összekapcsolt járműveket Ausztráliában, az új technológia biztonságosabbá és nyugodtabbá teheti az autóvezetést. A összekapcsolt járművek első ausztráliai tesztje lehetővé teszi, hogy az autók kommunikáljanak egymással, a közösségi közlekedés járműveivel és a közlekedési infrastruktúrával, és ezzel kikövezik az utat a vezető nélküli autók számára.

A tesztben két speciálisan rövid hatótávolságú és mobil kommunikációs eszközzel átalakított csúcstechnológiás Lexus RX hibrid vesz részt, amely képes üzeneteket fogadni a közösségi közlekedés járműveitől, a kereszteződésekből, a mentő járművektől és más közlekedési elemektől. Az autógyártó több tucat kormányzati, közlekedési és technológiai céggel dolgozik együtt az ausztráliai integrált multimodális EcoSystem technológiai teszten a Victoria állambeli Carltonban.

A járművezetőknek jelzik majd, hogy adjanak utat a villamosoknak, készüljenek fel a forgalom megállására a piros lámpánál és ne forduljanak be egy egyirányú utcába. Még azt is jelezhetik egy motorosnak, hogy bár elsőbbsége van, ne hajtson be egy kereszteződésbe, mert megkülönböztető jelzésű jármű közeledik.

Ezek a jelzések létfontosságúak lehetnek a komplex városi környezetben közlekedő autonóm autók számára.

A Lexus szerint a technológia kiterjeszthető a gyalogos átkelőkre és más területekre is, ahol a védtelen közlekedők is jelen vannak.

A tesztre Carlton, Fitzroy és Collingwood hat négyzetkilométeres körzetében kerül sor, a Victoria Parade, a Hoddle Street, az Alexandra Parade és a Lygon Street határában.

Majid Sarvi professzor, a közlekedéstechnika szakértője és az AIMES igazgatója szerint a teszt közelebb hozta az összekapcsolt járműveket a valósághoz. „Végső soron ennek a kutatásnak a célja a forgalmi hálózatok összekapcsolhatóságának javítása és az összes közlekedő biztonságának növelése” – mondta.

„Ezekkel az összekapcsolt Lexus járművekkel reméljük, hogy valóban bebizonyítjuk, hogy Ausztrália az élen jár a globális intelligens városi technológiák terén.” A Lexus helyi vezérigazgatója, Scott Thompson elmondta, hogy a márkának vannak még tartalékai Ausztráliában.

„Az ötletes technológia és az innováció kiaknázása a Lexus DNA központi eleme, és elkötelezettek vagyunk a következő generációs közlekedésbiztonsági eredmények elérése mellett” – mondta.

„A Lexus köszönetet mond Victoria és Queensland kormányának, valamint a Melbourne-i Egyetemnek a fontos közúti közlekedésbiztonsági kutatások kidolgozásában nyújtott együttműködésükért.”

Forrás: News.com.au

https://www.news.com.au/technology/motoring/hitech/road-to-selfdriving-cars-paved-by-local-trial-of-connected-technology/news-story/984bed32faff1d224097879d6c28cef4

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936