Potenciális előrelépés történt a Tesla FSD Béta európai bevezetése felé

A Tesla FSD (Full Self-Driving) béta bevezetése Európában némileg nagyobb lendületet kapott, miután az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) hozzáadta a DCAS (Járművezetői vezérlést segítő rendszerek) szabályozást az ideiglenes napirendjéhez.

A Tesla egy ideje dolgozik az FSD Béta európai kiadásán. 2023 májusában Európában két Tesla jármű kapott FSD Bétát. A Tesla 2023 novemberében kiadott felhasználói kézikönyvei utaltak arra, hogy a vállalat arra készül, hogy az FSD Bétát több európai járművezető számára is elérhetővé tegye.

A Tesla FSD Béta európai bevezetése eltartott egy ideig, mert az EU autonóm vezetési rendszerekre vonatkozó szabályozása eltér az észak-amerikaitól. Az ENSZ-EGB következő ülése tisztázhatja a DCAS-funkciókra vonatkozó előírásokat, ami segíti a Teslát az FSD Béta gyorsabb bevezetésében.

Az ENSZ-EGB 192. ülését Genfben tervezi megtartani 2024. március 5. és 8. között. A 4.12.1. pontban a közelmúltban felvette ideiglenes napirendjére a Járművezetői vezérlést segítő rendszerekről szóló új ENSZ-rendeletre vonatkozó javaslatot. Ha az ENSZ-EGB elfogadja a javaslatot, a rendelet már 2024 szeptemberében életbe léphet, ami megnyitja az utat a Tesla FSD Béta európai bevezetése előtt.

Az UNECE a DCAS-t az Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) részhalmazaként helyezi el, mert képes stabilizálni vagy manőverezni a járműveket aktív állapotban. A javasolt rendelet a 2018-ban elfogadott 79. számú ENSZ-előírásra épül, és az ADAS-technológiák szélesebb körét fedi le.

A javaslat lehetővé teszi a DCAS-funkciók jóváhagyását, beleértve a fékezési, gyorsítási és előzési segítséget. Az UNECE kijelenti, hogy a DCAS-előírás nem terjed ki a teljes vezetési automatizálásra.

Az UNECE megköveteli a gyártóktól, hogy olyan stratégiákat hajtsanak végre, amelyek biztosítják, hogy a járművezetők teljes mértékben megértsék a DCAS-képességek mértékét és korlátait. Ezenkívül a gyártóknak olyan funkciókat kell kifejleszteniük, amelyek biztosítják, hogy a vezetők bekapcsolt DCAS mellett is aktívak maradjanak.

Forrás: www.teslarati.com

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936