Robottaxikkal oldhatják a tömegközlekedéstől való félelmet Kínában

A robottaxikat működtető cégek azt tervezik, hogy megemelik Kínában a sofőr nélküli autók számát. Egyre nő a kereslet ugyanis az önvezető taxik iránt, ahogy a kínai lakosság a járvány miatt igyekszik elkerülni a fizikai kontaktust az idegenekkel.

A járvány miatt ugyanis a lakosság egy jelentős része igyekszik elkerülni az idegenekkel való fizikai kontaktust, aminek következtében jelentősen megnőtt az igény a robottaxik iránt– mondta az AutoX szóvivője. A vállalat mögött egyébként az Alibaba internetóriás áll.

Forrás: Origo

Mindeközben egy másik nagy technológiai cég, a Baidu is belehúz, és az Apollo nevű projektjén keresztül több kínai városban is új robottaxikat helyez üzembe – noha a pontos számot a cég nem közölte. A Baidu egyébként olyan nagy autógyártókkal dolgozik együtt az Apollo keretein belül, mint a Toyota, a Honda vagy a Ford.

Mindazonáltal az AutoX szóvivője jelezte, első körben az önvezető autók még nem teljesen sofőr nélküliek, mivel biztonsági okokból szükség van egy élő emberre a kormánynál. A cél azonban az, hogy teljes egészében kikapcsolják az emberi sofőrt a rendszerből, vagyis a jármű magától közlekedjen. A vírus pedig most fel is gyorsítja az erre irányuló törekvéseket – tette hozzá.

A robottaxik mellett a másik felfutó iparág a sofőr nélküli házhozszállítások területe lehet.A járvány idején ugyanis jelentősen megnőtt az igény a házhozszállítás iránt, vagyis számítani lehet arra, hogy az önvezető megoldásokra itt is nagy szükség lesz majd.

Forrás: Origo

https://www.origo.hu/gazdasag/20200508-kina-robottaxi-onvezeto-jarmu-technologia.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936