Shenzen a legújabb kínai város, amely engedélyezi az utast szállító önvezető autók tesztelését

A kínai Shenzen városa okos közlekedési rendszer kiépítési terveinek részeként engedélyezi az utast szállító autonóm járművek tesztelését. A Shenzhen Special Zone Daily riportja szerint a dél kínai város közlekedési hatósága várja a nagyközönség véleményét arra a várható szabályozásra vonatkozóan, mely kijelölt területeken, mint például az egyetemi campusok, ipari létesítmények, engedélyezi az utast szállító önvezető autók tesztelését.

Forrás: Caixin Global

Az autóknak legalább ezer kilométernyi teszt utat kell megtenniük közlekedési szabálysértés nélkül ahhoz, hogy engedélyezzék őket. Egész sor teszten kell keresztülmenniük, amelyben bizonyítják képességeiket a gyalogosok, nem-motoros járművek, közlekedési jelzőlámpák és komplex közlekedési szituációk észlelésében és az ezekre való reagálásban.

A tesztek irányítóinak megfigyelő rendszereket kell a járművekbe szerelniük, jogosítvánnyal rendelkező vezetőket alkalmazniuk és készenléti terveket kell készíteniük. Shenzenben eddig 120 km hosszúságú útvonalon engedélyezték az autonóm járművek tesztelését, és 12 cégnek adtak ki tesztelési engedélyt, köztük a technológiai óriásnak, a Tencent-nek.

A tavalyi évben már Beijing és Shanghai városában is engedélyezték az utast szállító önvezető autók tesztelését.

A hónap elején a kínai autonóm járművekkel foglalkozó startup, a Pony.ai lett az első kínai cég, amely utas szállító „robotaxi” szolgáltatást indított a kaliforniai Fremontban. A helyi kormányhivatalnokok bérelhetnek önvezető autót a városi vasútállomás és a városban lévő néhány kormányépület között.

A Baidu és a ride-hailing szolgáltatást nyújtó Didi Chuxing is foglalkozik hasonló projektekkel.

Forrás: Caixin Global

https://www.caixinglobal.com/2020-03-27/shenzhen-becomes-newest-major-chinese-city-to-let-self-driving-cars-carry-passengers-in-tests-101535007.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936