Sikeres önvezető jármű tesztet végeztek Finnországban szélsőséges időjárási körülmények között

A finn önvezető technológiai vállalat, a Sensible 4 ma közölte, hogy sikeresen teljesített egy autonóm vezetési kísérletet, a kihívásokkal teli időjárási körülmények ellenére. Az autonóm járműveknek 20 Celsius-fok alatti hőmérséklettel, heves havazásokkal és csúszós utakkal kellett megküzdeniük a kísérleti projekt során.

A kísérlet célja az volt, hogy megvizsgálja, hogyan működnek együtt az autonóm járművek a tömegközlekedési hálózatokkal, és visszajelzéseket gyűjtsön a felhasználóktól. Az EU által finanszírozott SHOW projekt része volt, amely azt vizsgálja, hogyan működhetnek az autonóm járművek a városi közlekedési hálózatokban. Két önvezető Toyota Proace járművet használtak a finnországi Tampere városában.

„Természetesen Finnországban a hó mindennapos télen” – mondta Jussi Suomela, a Sensible 4 képviseletében. „Ezúttal szinte extrém szintet ért el, mivel útközben hókupacok voltak, és a hóekék nehezen tudták járhatóan tartani az utakat.”

A Sensible 4 az utolsó mérföldes autonóm járművekhez fejleszt olyan szoftvert, amely minden időjárási körülményt kezelni tud.

A technológiai vállalat azt mondta, hogy megtanulta, hogy a fagyos eső hogyan befolyásolhatja a jármű hardverét, hogyan kell alkalmazkodni a túloldalon történő parkoláshoz, és a buszmegállóktól távol eső hóekés nyomokhoz.

„Ez a kísérlet értékes volt az ügyfelek és a végfelhasználók igényeinek jobb megértéséhez, beleértve különösen a hozzáférhetőségi szempontokat” – mondta Suomela. „Az időjárás rendkívül havas volt, de a szoftverek és a járművek jól teljesítettek, és fontos tesztadatokat tudtunk gyűjteni az extrém körülményekről és a kihívásokkal teli időjárás tapasztalatairól.”

A Sensible 4 szerint az utasok visszajelzései összességében pozitívak voltak, és főként a fogyatékkal élők számára a megközelíthetőség javítására összpontosítottak.

Mika Kulmala, Tampere város projektmenedzsere elmondta, hogy az önvezető járművek „zökkenőmentesen futottak és biztonságban érezték magukat”. Hozzátette, hogy el tudja képzelni, hogy a jövőben az ilyen típusú járműveket egyes útvonalakon a közösségi közlekedési hálózatok kiegészítésére használják majd.

„További tesztelésre van szükség, hogy biztosítsuk a használat megbízhatóságát, és azt, hogy a szolgáltatás vagy költségmegtakarítást hozzon azokon a területeken, ahol használják, vagy azonos költségek mellett jobb szolgáltatási színvonalat nyújtson a lakosságnak” – mondta Kulmala.

Az önvezető autók  ugrásszerűen fejlődtek az elmúlt években. A múlt hónapban az Egyesült Királyság nyilvánosságra hozta a KRESZ tervezett módosításait, hogy előkészítsék az utat a teljesen önvezető autók számára, amelyek már az idei év második felében megjelenhetnek az utakon.

Forrás: Silicon Republic

https://www.siliconrepublic.com/machines/finland-self-driving-vehicles-weather-sensible-4

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936