Sok felnőtt úgy véli, hogy már közlekednek teljesen önjáró autók az amerikai autópályákon

Az Amerikai Gépjármű Szövetség (AAA) kutatócsoportjának telefonos felmérése döbbenetes eredménnyel zárult: az USA-ban élő több mint 1000 felnőtt 40 százaléka úgy véli, hogy autonóm, teljesen önvezető autók már elérhetők és az amerikai utakon és autópályákon közlekednek. A jelenlegi gépjármű-technológia hibás elgondolásának nagy oka az AAA szerint az Advanced Driver Assist System (ADAS) elnevezése.

  • A vezetők jelentős hányada azt feltételezi, hogy a PilotAssist, a ProPILOT és az AutoPilot nevek teljesen autonóm funkciót jelentenek.
  • Az AAA igazgatója Greg Brannon szerint a mai gépjárműtechnológiával kapcsolatos izgalmas előrelépéseknél rendkívül fontos, hogy az egyes funkciók elnevezése egyértelműen jelezze a járművezető számára, hogy mit tesz a rendszer. A bizonytalan vagy zavaró terminológia arra vezethet, hogy valaki túlbecsüli a rendszer kapacitását, és veszélybe sodorja önmagát és másokat.
  • Az AAA a Dél-Kaliforniai Autóipari Kutatóközpont Automobile Clubjával együttműködve négy járművet tesztelt olyan rendszerekkel, mint az adaptív sebességtartó automatika és a sávtartás. A tesztjárműbe beletartoztak a 2018-as Mercedes-Benz S-osztály, a 2018-as Nissan Rogue, a 2017 Tesla S Model és a 2019-es Volvo XC40. A tesztek zárt pályán zajlottak Fontana-ban, Kalifornia, valamint a nagyobb Los Angeles-i utcákon és autópályákon. Az autóknak a forgalmas kereszteződésekkel, az ívelt utakkal és a mérsékelt forgalommal volt a legtöbb problémája. Az incidensek közel 90 százaléka, amikor az emberi tesztvezetőknek át kellett venniük a volánt, a sávtartással volt összefüggésben. Mind a négy jármű autópályán teljesített a legjobban.
  • A járművezetői segítségnyújtási rendszerek teljesítménye összhangban állt az autógyártók által a járművek dokumentációjában foglaltakkal. A nagyobb probléma azokkal a vezetőkkel van, akik túlságosan az ADAS-ra hagyatkoznak és figyelmen kívül hagyják, hogy ez nem egy önvezető rendszer.

Forrás: Digital Trends

https://www.digitaltrends.com/cars/aaa-research-semi-autonomous-car-failures-consumers-confused/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936