Szállító drón ütközése miatt ezreknél nem volt áram Ausztráliában

A Google testvérvállalata, a Wing folyamatosan halad előre az ausztráliai szállító drón tesztjeivel, de egy közelmúltbeli baleset rávilágít azokra a kihívásokra, amelyekkel az ilyen kísérleti projektek szembesülnek, amikor megpróbálnak széleskörűvé válni.

A szerencsétlenség akkor következett be, amikor egy Wing drón a Brisbane állambeli Logan Cityben lévő ügyfélnek ételrendelést szállított, és nekiütközött egy 11 000 voltos tápvezetéknek. Az ütközés kisebb tüzet okozott, mivel a drón rásült a vezetékre, mielőtt a földre esett, ami körülbelül 2300 otthon és vállalkozás áramellátásának megszakadásához vezetett.

Maga a baleset nem szakította meg a tápellátást, de az Energex kezelő úgy döntött, hogy kikapcsolja, hogy biztonságosan megvizsgálhassa a baleset által okozott kár mértékét – közölte az ABC. A kiesés az érintettek többségénél 45 percig tartott, bár a baleset helyszínéhez közeli 300 ügyfélnek három órát kellett várnia a szolgáltatás helyreállítására.

A Wing szóvivője azt mondta a hírügynökségnek, hogy a drón „elővigyázatossági irányított leszállást” próbált végrehajtani, [de] egy felsővezetékben elakadt.

A szóvivő hozzátette: „Ezt azonnal jelentettük az Energexnek, aki jelen volt a helyszínen. Két órával később, a visszakeresési folyamat során áramszünet volt a környéken.”

Az Alphabet tulajdonában lévő cég elnézést kért az okozott kellemetlenségekért, és azt mondta, hogy felülvizsgálatot végeznek annak kiderítésére, hogy egy drón, amely szállítást végzett, hogyan égethette el magát egy elektromos vezetéken.

Tavaly Wing azt mondta, Logan Citynek „erős szándéka van arra, hogy a világ drónszállító fővárosa legyen”, mivel a környéken nagyszámú – heti körülbelül 4000 – kiszállítást végez.

A Wing kísérleti drónos szállítási projektjei együttműködnek a helyi vállalkozásokkal, és lehetővé teszik, hogy egyes ügyfelek okostelefonjuk segítségével rendelhessenek olyan termékeket, mint a rágcsálnivalók és a vény nélkül kapható gyógyszerek.

Ezután egy drón elrepül az ügyfél címére, és leengedi a rendelést egy kötélen az udvarára. A kevesebb károsanyag-kibocsátásnak és a közúti szállításokhoz képest gyorsabb szállítási időnek köszönhetően a Wing úgy véli, hogy a drónok jelentik a jövőt, ha kisebb tárgyakat kell az ügyfelek kezébe juttatni.

De egyelőre nyilvánvalóan van néhány probléma, amit el kell simítani ahhoz, hogy az ilyen szolgáltatások valóban működhessenek.

Ez a közelmúltbeli katasztrófa például kellemetlen a Wingnek, amelynek be kell vonnia a közösségeket, ha valaha is megengedik, hogy szélesebb körben üzemeltethesse szállítódrónjait városi területeken.

Az elmúlt években néhány lakos az ausztrál negyedekben, ahol a Wing tesztelte drónjait, elégedetlen volt a gépek által keltett zaj miatt. Válaszul a Wing mérnökei létrehozták a drón új verzióját, amely halkabban repül. Most már csak olyat kell készíteni, amelyik elkerüli az elektromos vezetékeket is.

Forrás: Digital Trends

https://www.digitaltrends.com/news/drone-delivery-crash-knocks-out-power-for-thousands/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936