Szlovákiában nagyon megtámogatják a villanyautó-vásárlókat

A felső értékhatár a magyarénál alacsonyabb, az állami támogatás mértéke pedig annál lényegesen magasabb lesz Szlovákiában annak, aki új villanyautót venne. A szomszédban nem állnak jól a villanyautók, a gazdasági minisztérium állami támogatással tolja meg a piacukat.

Tisztán villanyhajtású autókra 8000 eurós (2,6 millió forint), plug-in hibridekre pedig 5000 eurós (1,6 millió forint) állami támogatást adnának az 50 ezer euró (16 millió forint) alatti új autók vásárlásakor.

A 8000 eurós támogatás rengeteg, ilyen szinten még inkább jogos kérdés, hogy kell-e adni ennyit a közös adópénzből annak, akinek van pénze új autóra. „A legnagyobb probléma az elektromos autókkal az ár, egyelőre elég drágák” – mondta Peter Žiga gazdasági miniszter, amivel részben megválaszolja a kérdést. Mert vagy mesterségesen ösztönzik az elején a villanyautó-vásárlást és akkor az segít kiépíteni az ehhez kapcsolódó infrastruktúrát, vagy most a piacra bízzák a dolgot, aztán majd kapkodnak a töltő- és szervizhálózattal, amikor már piaci alapon kezd el felfutni a dolog. Jelenleg amúgy 1100 villanyautó van forgalomban, Szlovákiában, ami európai viszonylatban nagyon kevés.

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2019/09/26/szlovakiaban_nagyon_megtamogatjak_a_villanyauto-vasarlokat/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936