Szuperhatékony új napelemet kapott a Toyota Prius

Az általunk a közelmúltban alaposan letesztelt Toyota Prius Plug-in Hybrid igény szerint rendelhető úgynevezett „solar csomaggal”, azaz egy 1,1 millió forintba kerülő napcellás üvegtetővel. Ez a 22,5 százalékos hatásfokú, 180 W-os napelem álló helyzetben a nagyfeszültségű, menet közben pedig a 12 V-os akkumulátort tölti, mintegy 5 kilométerrel, 55 kilométerre növelve az autó tisztán elektromos hatótávját.

Az energiatermelő teljesítmény jelentős növelése mellett a demonstrációs autó egy olyan különleges rendszert is alkalmaz, amely nem csak parkolás során, hanem menet közben is tölti a hibrid akkumulátort, ami a várakozások szerint jelentősen javíthatja a jármű elektromos hatótávolságát, illetve csökkentheti az energia-fogyasztását.

Forrás: Toyota

Gyakorlatilag az autó mostani, solar csomaggal mintegy 55 kilométeres tisztán elektromos hatótávja helyett akár 106,3 kilométeres hatótávra is képes lehet az új panelrendszerrel.

A demóautó számos cellából álló szolárpanelje 34 százalékot meghaladó konverziós hatásfokkal dolgozik. A szolárcella 0,03 milliméter vastagságú fóliából áll, és hatékonyan felhelyezhető a jármű ívelt felületeire, beleértve a tetőlemezt, a motorházfedelet, valamint a csomagtérajtót.

Forrás: HVG

https://hvg.hu/cegauto/20190710_szuperhatekony_napelemet_kapott_a_toyota_prius

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936