Taxit, furgont vezetnek majd az első robotok

Dr. James Kuffner a robotika egyik legnagyobb szakértője. Egyetemi professzori állása mellett éveken át vezette a Google robotautó-fejlesztő projektjét, majd átigazolt a Toyotához, ahol hasonló területen kamatoztatja szakértelmét.

Kuffner szerint sokat kell még várunk arra, hogy magánautónk emberi beavatkozás nélkül vigyen el minket a nagymamához. „A folyamatos és közvetlen emberi felügyeletet nem igénylő autonóm mobilitási technológiákat könnyebb taxik, illetve nem személyszállító járművek fedélzetén első körben bevezetni” – fejtette ki a szakember, aki szerint távolabbi az a jövő, amikor a privát autóhasználók járműveiben is megjelenhetnek a 4-es szintű önvezető megoldások. „Jelenleg azon dolgozunk, hogy a mobilitási szolgáltatások piacán megvalósulhasson a 4-es szint.”

Ez az említett 4-es szintű autonómia csaknem totálisan önálló járművet takar: ezen a szinten a gépjárművek meghatározott közlekedési helyzetekben felügyelet nélkül haladhatnak. A valóság az, hogy még csak most kezdenek megjelenni a piacon a 2-es szintű önvezető technológiák, amelyek folyamatos emberi felügyelet mellett képes autópályán önállóan közlekedni.

A Toyota tech-guruja szerint a teljes autonómia „pár évtizeden belül” valósulhat meg. Ez némileg ellentmond az európai autógyártók jóval optimistább célkitűzéseinek, ugyanakkor iparági szakértők szerint a Toyota 15-20 éves intervallumra vonatkozó becslése tűnik reálisnak. Ez az óvatos, konzervatív megközelítés akkor válik érthetővé, ha megnézzük azokat a halálos baleseteket, amelyeket a nem teljesen kiforrott technológiák és a felkészületlen felhasználók szerencsétlen párosítása okozott.

Forrás: Vezess

https://www.vezess.hu/hirek/2019/12/25/toyota-james-kuffner-autonom-mobilitasi-tervek/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936