„Telosában” a futurisztikus sivatagi városban földön és levegőben is közlekedni képes járművek közlekednének autók helyett

Telosa, a futurisztikus sivatagi város nemcsak a társadalom életét képzeli újra, hanem azt is, ahogyan ingázunk.

A közelmúltban egy városházi rendezvényen a Bjarke Ingles Group (BIG) építészcég, amely egy csapattal a Telosa valóra váltásán dolgozik, bejelentett egy új, autonóm föld-levegő (G2A) járművet, amely egy utazáson belül körbe tudja járni a várost a földön és repülni a forgalom felett a levegőben.

A G2A „autó” egy pod-szerű kabinból, az alapján lévő kerekekből és a függőleges felszálláshoz négy helikopterszerű rotorból áll.

A járművet a személyi és tömegközlekedés hibrid összeállításaként is használják.

Egyéni használat esetén kisebb sebességgel mozog, hogy biztonságosan navigálhasson a gyalogosokkal közös utakon. Ha az utas a város felett szeretne repülni úti céljához, egyszerűen átalakíthatja az autót saját mini-helikopterévé.

A tömegközlekedésben is életképes lehetőséget jelent. Gyorsan át tud haladni a városon a kialakított útvonalakat használva vagy a föld alatti híperloop rendszeren keresztül.

Az az elképzelés, hogy kizárólag autonóm járműveket vezetnek be a városban, és eltávolítják a hagyományos, ember által működtetett vonatokat és autókat, így sokkal biztonságosabb környezetet teremtenek a jövőbeli polgárok számára. Ezt különösen nehéz megvalósítani a már létező városokban a jelenlegi bonyolult közlekedési infrastruktúrák miatt.

Telosát először Marc Lore milliárdos képzelte el egy újkori élettér nagy tervével, amely teljesen önfenntartó és jövőálló.

A várost azonban még mindig nem hagyták jóvá az építkezésre, bár a városházán a Telosa mögött álló csapat megemlítette, hogy három államra szűkítették le a lehetséges helyszínt: Nevadára, Utahra és Arizonára.

A USA Todaynek adott interjújában Lore elmondta, hogy 2030-ig 50 000 embert szándékozik beköltöztetni a városba, és ezt a számot a következő 40 évben ötmillióra tervezi emelni.

Forrás: Design Taxi

https://designtaxi.com/news/419914/Futuristic-Desert-City-Telosa-To-Replace-All-Cars-With-Ground-To-Air-Vehicles/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936