Tényleg kreatívabb, innovatívabb az ember a robotnál?

Az embernek van morálja, etikája, vannak értékei, elvei – a gép „zengő érc és pengő cimbalom” csupán. De nem a pillanatnyi helyzet a döntő, hanem a potenciál és a dinamizmus. Reagálás Kozák Ákos robotizációról szóló cikkére.

Miben lehet jobb a gép az embernél? Például pontosságban. Egy jó robot rendkívül precíz munkára képes, a figyelme nem kalandozik el, nem lesz álmos, este pont úgy dolgozik, mint reggel, nem nyomasztják személyes gondok, nem haragszik meg a főnökére. A robot előnye a gyorsaság: a sebességét csak a fizika törvényei korlátozzák; aki már látta a valóságban vagy filmen például az Amazon raktári robotjait, érti, mire gondolok.

A sort folytathatnánk tovább is, de térjük át az emberre! Miben lehet jobb az ember a gépnél? A leggyakrabban emlegetett képesség a kreativitás: az ember tud alkotni, valami újat, szokatlant teremteni, a robot viszont csak azt tudja, amire utasították. A gép ismétel, az ember viszont improvizálni is tud, ha megszállja az ihlet. Az ember meglepően ügyes bizonyos helyzetekben, jók a szenzomotoros képességei, ami fölöttébb hasznos például bútorok összeszerelésénél vagy szőlőmetszésnél.

A gép a beleírt programot követi, az embernek viszont széles a látóköre, váratlan, „programon kívüli” információkat is fel tud dolgozni, összetett, szokatlan helyzeteket is meg tud ítélni, képes bonyolult mintázatokat felismerni. Az ember társas lény, fontos szociális képességei is vannak, például érzelmeket tud kifejezni és felfogni, gazdag eszköztárral kommunikál, átérez és beleérez. Az ember tud más embereket vezetni, motiválni, konfliktusokat megoldani, lelkesedést kelteni, együtt érezni, barátkozni, bizalmat ébreszteni és így tovább. Az embernek van morálja, etikája, vannak értékei, elvei – a gép „zengő érc és pengő cimbalom” csupán.

Forrás: HVG

https://hvg.hu/tudomany/20180925_Tenyleg_kreativabb_innovativabb_az_ember_a_robotnal

 

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936