Tíz perc alatt feltölthető akkumulátort készítettek egy amerikai egyetemen

Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki elektromosautók számára a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói, akik a Joule című tudományos folyóiratban mutatták be fejlesztésük eredményét.

„Bemutattuk, hogy lehetséges tíz perc alatt egy elektromosautó feltöltése, amellyel 360-480 kilométer megtételére képes” – idézte az egyetem közleménye Wang Chao-Yang vegyészprofesszort, az egyetem elektromechanikai központjának igazgatóját. Azt mondják, ezt a sebességet 2500 töltési cikluson át fent lehet tartani, ami egyenlő mintegy 800 000-1000 000 kilométer megtételével. „A gyors töltés a kulcsa annak, hogy széles körűen elterjedhessenek az elektromos gépkocsik” – mutatott rá Wang a nyilvánvalóra.

Forrás: Totalcar

A lítiumion-akkumulátor élettartama azonban gyengül, ha gyorsan töltik fel 10 Celsius-fok alatt, mert ahelyett, hogy a lítium ionok egyenletesen tapadnának a szénalapú anódhoz, a lítium tüskeszerűen lerakódik az anód felszínén. Ez a lítium bevonat csökkenti a cella kapacitását és üzemzavart okozhat. Magasabb hőmérsékleten való töltése hatékonyabb lenne, de a magas hőmérséklet hosszú távon szintén rontja a cella kapacitását.

Wang és kutatócsoportja rájött arra, hogy nem alakulnak ki ilyen lítium tüskék, és nem csökken a cellakapacitás, ha az akkumulátort felmelegítik 60 Celsius-fokra tíz percig, majd lehűtik a környezet hőmérsékletére – olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon. Az akkumulátort elvileg ugyan tilos lenne 60 Celsius-fokra fűteni, mivel ez veszélyt jelent az anyagokra, drasztikusan csökkenti az akkumulátor élettartamát, de a gyors visszahűtéssel ez megelőzhető.

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2019/11/01/tiz_perc_alatt_feltoltheto_akkumulatort_keszitettek_egy_amerikai_egyetemen/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936