Több ezer robotkombájn szabadul rá hamarosan a világra

A világ egyik legnagyobb egyszeri robotizációs mezőgazdasági projektjébe fogott az orosz Rusagro cég, mely jelentős számú mezőgazdasági gépet szerel fel ezzel a technológiával Oroszország összes éghajlati övezetére kiterjesztve a fejlesztést. Egy másik céggel történt megállapodás keretében pedig egész Oroszországra kiterjeszti a robottechnológiát a fejlesztő, összesen akár tízezer mezőgazdasági járművet is ellátva ezzel a képességgel. A megoldásnak a modernizáción túl gazdasági haszna is van a pontosabb betakarítás és a jobb minőségű gépesített munka nyomán.

A Cognitive Agro Pilot nevű szoftvert és a hozzá tartozó hardvert 242 olyan kombájnba építik be, amelyeket a Rusagro használ a Belgorod, Tambov, Kurszk és Orjol régiókban, valamint a primorszki régióban. A rendszerek telepítését júniusban már megkezdték, de az automata rendszereket csak később vezetik be, legkésőbb jövőre.

Az automatikus ellenőrző rendszer minimalizálja az emberi hibákat a betakarítás során és optimalizálja a kombájnok használatát. A Rusagro kombájnokra telepítendő berendezések egy automatikus vezérlőegységet, egy videokamerát, egy képernyőt, továbbá egyéb vezérlőberendezéseket és szenzorokat tartalmaznak.

A Cognitive Agro Pilot automatikusan felismeri az akadályokat és kézi működtetés esetén figyelmezteti a kombájn kezelőjét. A gazdák emellett valós időben figyelhetik az egyes kombájnok mozgását.

A betakarítás során a kezelő jelenléte a kabinban továbbra is kötelező lesz, bár a fejlesztés végcélja az ember nélküli, önvezető üzemmód. A rendszer azonban lehetővé teszi a járművezető számára, hogy jobban figyelhessen a munkafolyamatokra, így például a cséplés beállítására és a gabona tisztítására, hiszen a kezelők sokszor 12 órás műszakot is eltöltenek a vezetőfülkében. A rendszer használata 3-5 százalékkal mérsékli a költségeket, és felére csökkenti a betakarítás során bekövetkező veszteséget, a munka termelékenysége pedig akár 20 százalékkal is növekedhet.

A Kognitív Agro Pilot rendszert már telepítették és tesztelték az Egyesült Államokban, Brazíliában és Kínában, valamint számos orosz régióban, a koronavírus-járvány miatti korlátozások megszüntetése után pedig aktív értékesítésbe kezdnek külföldön, valószínűleg még idén ősszel.

A C-Pilot célja, hogy önállóságot nyújtson olyan berendezések számára, mint a kombájnok, traktorok és permetezőgépek, megszabadítva az üzemeltetőket attól, hogy folyamatosan a betakarítás minőségére kelljen koncentrálniuk.

A rendszer szélsőséges időjárási körülmények között biztonságosan működhet, függetlenül a fényerősségtől, és akár a GPS jel hiányában is.

Forrás: Origo

https://www.origo.hu/gazdasag/20200813-tobb-ezer-robotkombajn-szabadul-ra-a-vilagra-hamarosan.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936