Új algoritmus önvezető járműveknek az ütközések elkerülésére

A Northwestern Egyetem kutatói 100 roboton tesztelték az általuk kifejlesztett algoritmust, amely segítheti az önvezető járműveket az ütközések és a dugók elkerülésében. Állításuk szerint ez az első algoritmus, amely garantálja, hogy nem történik ütközés.

Az algoritmus rácsokra osztja a jármű előtti útfelületet. A robotok a GPS-hez hasonló technológiával tudják meghatározni a helyzetüket és olyan szenzorok segítségével koordinálni a mozgásukat, amelyek felmérik, hogy merre van szabad terület. A robotok nem lépnek olyan területre, amely nem szabad, illetve, amely felé éppen egy másik robot halad.

A teszt során a robotok csak három vagy négy legközelebbi szomszédjukat érzékelték, hogy elkerüljék a túl sok információ miatti zavart. Így a robotok helyben tudtak egymással interakcióba lépni, globális információkra való igény nélkül.

Azért használtak sok robotot, mert így nem volt központi kontroll, ami megakasztja az egész rendszert. A robotok együtt tudnak dolgozni a feladat megoldásán akkor is, ha bármelyikük elromlik.

A rendszer egyértelműen használható a raktárban alkalmazott önvezető robotok esetében. De a kutatók szerint az utakon is segítheti az önvezető járműveket a forgalom és az ütközések számának csökkentésében. „Ha jól tudunk kontrollálni egy csapat robotot úgy, hogy együttműködjenek, akkor megérthetjük azt, hogy hogyan irányítsunk egy autonóm járművekből álló flottát, amelynek tagjai interakcióba lépnek egymással.”

Forrás: The Next Web

https://thenextweb.com/neural/2020/02/25/this-algorithm-for-self-driving-vehicles-comes-with-collision-free-guarantee/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936