Új, olcsóbb Lidart fejlesztettek ki önvezető autókhoz

A Luminar Iris szenzora kevesebb, mint fél font súlyú, és nagyjából akkora, mint egy szódás üveg, így könnyen beilleszthető az autó lökhárítójába.

A lidarral szemben az eddigi legnagyobb kritika az volt, hogy túl drága, így jelentősen megnöveli az autonóm autók előállítási költségét. A piacvezető Velodyne által gyártott forgó, tetőre szerelt lidar kb. 75 ezer dollárba kerül. Mivel az önvezető autót gyártók többsége nemhogy elengedhetetlen, hanem döntő alkatrésznek tekinti a lidart, sokan kifejlesztették a saját rendszerüket (mint pl. a Waymo), vagy együttműködnek lidar gyártókkal (mint a Cruise, Aurora és az Argo). Aki még egyiket sem tette meg, annak jó hírt jelent a Luminar bejelentése, miszerint kifejlesztett egy gyártásra kész lidart, ami csak 500 dollárba kerül, ami nem csak a robotaxik, hanem a magánjárművek számára is elég olcsónak számít.

Forrás: Wired

Az új, harmadik generációs lidar, az Iris, 250 méteres körzetben érzékel, és jól bírja az időjárási körülményeket, hőmérséklet-ingadozásokat, így évekig használható az utakon.

Az újfajta érzékelő rendszer a következő lépcsőfokot jelenti az eddig az utakon használt automata rendszerekhez képest, mint pl. a Tesla Autopilotja. Azok a rendszerek radart és kamerákat használnak a sávtartáshoz és a többi autótól való távolság tartásához. Valamint folyamatos figyelmet kívánnak az autót vezető embertől, részben pont azért, mert a szenzoraik nem képesek a mozdulatlan tárgyakat megfelelően érzékelni. 2018-ban legalább három Tesla ütközött álló tűzoltó autóba.

A Lidar, a kameráktól eltérően a sötétben ugyanolyan jól érzékel, mint a fényben. Jobban érzékeli a részleteket, mint a radar, így sikeresebben észleli a gyalogosokat és kerékpárosokat.

Az Audi az egyetlen autógyártó, amelynek félautomata Traffic Jam Pilot rendszere nem követel állandó figyelmet a vezetőtől. Az A8-as szedán lidart használ a rendszerhez és csak Európában elérhető. Egyelőre az ára miatt nem jelent meg a szélesebb fogyasztói piacon.

Forrás: Wired

https://www.wired.com/story/lidar-cheap-make-self-driving-reality/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936