Urbanetic vízió: jövőkép a Mercitől

A jövő városi furgonja és robotaxija egy alépítményen – menő dizájnnal. A nagyvárosok közlekedési zsúfoltságára és a városiak változó mobilitási igényeire ad egy lehetséges választ a Mercedes Vans az Urbanetic koncepcióval.

Maga a szerkezet, az önjáró alvázra, “skateboard”-ra, vagyis gördeszkára illeszthető különböző felépítményekkel operáló autonóm jármű egyébként nem valami forradalmi ötlet. Ugyanezt már megmutatta nekünk a Rinspeed is a Snappel év elején, Genfben, sőt: a Toyotának is van hasonló koncepciója, az e-Palette.

A skateboardok, a konténerek és a személykabinok cseréjét valami központi szolgáltatónak kell kezelni, a pillanatnyi városi mobilitási, logisztikai igények függvényében.

A láthatóan nagyon bonyolult és drága rendszer a Mercedes szerint azért lehet versenyképes a mai közlekedéssel, mert egyrészt nem kell többé drága és egyre inkább hiánycikknek számító sofőröket fizetni (hiszen az Urbanetic autonóm járműkoncepció), valamint az éjszaka áruszállításba való bevonásával jelentősen csökkenhet a városi utak terhelése, vagyis az önkormányzatok érdeke is lehet az ilyen rendszerek gyors terjesztése, akár finanszírozása.

Forrás: Vezess

Fotó: Hiconsumption

https://www.vezess.hu/magazin/2018/09/12/onvezeto-mercedessel-jarunk-majd-bulizni-meg-betonozni-2030-ban/

 

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936