Vezető nélküli okos vonatok

Mindenki az autonóm autókról beszél, és találgatják, hogy vajon mikor jelennek meg tömegesen az utakon. Azonban sok más közlekedési rendszerben már évek, vagy akár évtizedek óta működnek vezető nélküli járművek. Ipari környezetben és kikötőkben az automatizált szállítási rendszerek több mint 60 éve működnek. És a legtöbb metró is automatizált. Ezek a rendszerek nem kaptak sok média figyelmet, talán azért, mert kevesebb etikai és szabályozási kihívást jelentenek, mint az autonóm autók.

  • A tömegközlekedésre használt autonóm vonatok ritkán kerülnek a figyelem középpontjába. Pedig sok fejlesztés történik a témában, ahogy az a legutóbbi nagy vasúti vásáron is megmutatkozott.
  • Franciaországban a következő öt évben kulcsfontosságú technológiai előrelépést kívánnak elérni, hogy a vezető nélküli vonatok prototípusát üzembe helyezzék.
  • Ausztráliában néhány hónapja működnek távvezérelt és részben autonóm tehervonatok.
  • Svájcban is automatizált technológiával ellátott vonatokat teszteltek egyelőre utasok nélkül.
  • Még mindig nehéz megítélni az autonóm autók előnyeit, míg a vasúti közlekedés vezető nélküli megoldásainak előnyei meglehetősen egyértelműek: költségmegtakarítás, és a működés szabályozottsága, pontosság. Sőt, ezek a vonatok jobban ellenőrizhetők: például a menetrend változásai gyorsabban és megbízhatóbban valósíthatók meg.
  • A közlekedési rendszerek kulcsfontosságú eleme az infrastruktúra kapacitása, vagyis, hogy hány járművet lehet egyszerre mozgatni. A vasútnál a késések és a nem tervezett események csökkentik a kapacitást. Utóbbi növelésének egyik módja több híd, alagút és vasútvonal építése lenne, azonban ez nagyon drága. Autonóm rendszerekkel rugalmasabban és olcsóbban lehet növelni a kapacitást. Ha a vonatok időben, késések nélkül közlekednek, az mindenki számára előnyös – a gazdaság, a vasút üzemeltetője és természetesen az utasok is profitálhatnak ebből.
  • Tehát sok érv szól a vonatok automatizálása mellett, és a fennmaradó kihívások többnyire technikai jellegűek, ill. a nehézség a különböző komponensek összetett kölcsönhatásából fakad.

Forrás: phys.org

https://phys.org/news/2018-12-smart-driver.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936