Vezető szerepre törhet-e az Egyesült Királyság a dróntechnológiában?

Amióta az Amazon bejelentette, hogy még idén megkezdi a drónos szállításokat Kaliforniában, hatalmas találgatások zajlanak az Egyesült Királyság hasonló hatósági jóváhagyásának lehetőségével kapcsolatban. A dróntechnológia fantasztikus átalakulást hozhat: az új közszolgáltatásokhoz szükséges értékes eszközök bevezetésétől a biztonságosabb és hatékonyabb üzletelésen át, az áruk és a rakomány szállításának javításáig.

A kaliforniai hír nem új keletű. A pandémia kezdete óta világszerte próbálkoznak a drónos szállítással, és egyre világosabbá válik, hogy ez a technológia kulcsfontosságú potenciállal bír, mivel jótékony hatást fejt ki mind a kereskedelmi, mind a non-profit iparágakban, új munkahelyeket teremtve és életeket mentve ezzel a folyamattal.

A drónok úgy tűnik képesek megfelelni az üzleti élet, a közszféra, a non-profit szervezetek és a lakosság előtt álló legnagyobb kihívásoknak. A gyorsaság, a mozgékonyság és a perspektíva a helyzetfelismerés új szintjeit teszik lehetővé, amely életeket menthet meg, támogathatja a megőrzést, az ellenőrzést és az áruszállítást a költségek és a szén-dioxid-kibocsátás töredékéért.

Ez párhuzamosan forradalmasítja a nagyobb környezetekben zajló folyamatokat. A kikötőkben drónok telepíthetők a rakomány figyelésére és a biztonság fokozására, és olyan iparágakban, mint a távközlés, a közlekedés és a logisztika, a drónok segítenek felmérni a károkat vagy azonosítani a kritikus nemzeti infrastruktúrához szükséges karbantartást, javítva az egészséget és a biztonságot.

A drónokkal kapcsolatos kezdeti biztonsági aggodalmak folyamatosan megdőlnek, mivel egyre többen ismerik fel, hogy képesek segíteni a közbiztonságot – a kutató-mentő misszióktól a jelentősebb incidensekre reagáló tűzoltóságokig. Sőt, ha a drónok hatékonyabbá teszik a vállalkozásokat, a fogyasztók profitálhatnak a költségmegtakarításból.

A rejtvényből azonban hiányzik egy döntő darab, amely lehetővé tenné a dróntechnológia szélesebb körű alkalmazását. A drónok üzemeltetőinek képesnek kell lenniük a Beyond Visual Line of Sight (BVLOS, Látóhatáron túli)) repülésre, hogy nagyobb távolságokat tegyenek meg, és lehetővé tegyék az iparágak számára új megoldások létrehozását, miközben lehetővé teszik a konfliktusok nélküli biztonságos repülést.

Az Egyesült Királyságnak néhány sajátos kihívással kell szembenéznie ezen a területen. A nagyvárosok feletti légtér zsúfolt és összetett, ami bonyolulttá teszi a tervezést. A szabályozási rendszer ugyanilyen összetett, és eddig a rutin BVLOS-engedélyeket csak néhány vállalat kapta meg próbaképpen.

Az Egyesült Királyság Polgári Repülési Hatósága (CAA) a múlt hónapban útmutatást adott ki a BVLOS-repülések biztonságos útvonaltervezésének előrehaladásáról az Egyesült Királyságban, az Ofcom pedig nemrég jelentette be a BVLOS-nak a CAA támogatása érdekében szükséges új rádióhullám-engedélyekre vonatkozó javaslatait.

A szabályozók igényeit kielégítő megfelelő teszteléssel az Egyesült Királyság hamarosan a repülési lehetőségek egész sorát nyithatja meg. De az a képesség, hogy nagyobb távolságokat lehessen repülni a közvetlen látómezőn kívül, döntő fontosságú ezeknek a lehetőségeknek az elérése érdekében.

A BVLOS-repülések üzemeltetők számára történő bevezetésének támogatásához biztonságos módszerre van szükség a drónrepülések kezelésére. A BT Incubation a világ legnagyobb és leghosszabb drón úthálózatának kiépítésére nyújtott be terveket az Egyesült Királyságban, amely városokat köt össze országszerte.

A Project Skyway, az első drón-szuperútvonal a tervek szerint 265 km hosszú lesz, és biztosítja majd a nemzeti dróngazdaság működéséhez szükséges digitális infrastruktúrát. Egyesíti a meglévő és új technológiák hálózatát, az Altitude Angel bevált Uncrewed Traffic Management (UTM) platformját és a BT biztonságos EE mobil hálózatát, valamint a meglévő légiforgalmi irányítási és kommunikációs rendszereket.

Ezzel a teljes körű megoldással más Egyesült Királyságbeli városok, városok és szervezetek is csatlakozhatnak majd a hálózathoz, megnyitva az eget a hatékony drónos szállítás előtt.

A dróntechnológia hatékony kihasználásához az érdekelt feleknek változtatniuk kell az eddigi szabályozásokon és tervezési politikán. Ezt követni fogja az állami támogatás is, amint láthatóvá válik a dróntechnológia számos előnye. A kiváló biztonsági teljesítmény, hatékonyság és alacsony szennyezés segít megteremteni az innováció, a biztonság és a fenntarthatóság közötti tökéletes egyensúlyt.

Forrás: Tech Radar

https://www.techradar.com/opinion/can-the-uk-take-a-lead-in-the-drone-industry

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936