Videó mutatja be, hogy a Tesla utastéri kamerája valós időben figyeli a vezetőt

Egy új videó bemutatja, hogy a Tesla mesterséges intelligencia (AI) alapú vezető megfigyelő rendszere valós időben képes észlelni, hogy az útra figyel-e a vezető az utastér felé néző kamera segítségével. A Tesla utastéri kamerája évek óta jelen van a járművekben, de az autógyártó eddig alig használta.

Az autógyártók általában a vezetést segítő rendszerek használata közbeni vezető monitorozásra használják az utastér belseje felé néző kamerákat, mint ahogy a GM is teszi a Supercruise esetében.

Elon Musk vezérigazgató azonban korábban elutasította a kamera-alapú vezető megfigyelő rendszer használatát, és kijelentette, hogy a Tesla arra használja az utastér felé néző kameráit, hogy megakadályozza az autók megrongálását,  amikor robotaxiként használják a Teslákat.

A Tesla tavaly egy szoftverfrissítés keretében aktiválta először a kamerákat, arra kérve az embereket, hogy önkéntes alapon engedélyezzék az autógyártó számára, hogy videókat és képeket készítsen a „biztonsági funkciók jövőbeni fejlesztése céljából”.

Az utóbbi időben gyakrabban esett szó a kamerákról, miután kiderült, hogy a Tesla eltávolított néhány Tesla tulajdonost az FSD Béta programjából, mivel megállapította, hogy nem figyelnek eléggé az útra a rendszer használatakor. Ez felvetette a kérdést, hogy ha a Tesla képes megállapítani, hogy a vezető nem figyel eléggé, akkor miért nem figyelmezteti azonnal a vezetőt. Ugyanakkor egyesek kételkedtek abban, hogy a Tesla aktív AI alapú vezetőt monitorozó rendszert használna az utastér felé néző kamerák segítségével, és azt gondolták, hogy valószínűleg inkább utólag manuálisan nézi vissza az FSD Béta program során készített felvételeket.

Most viszont megjelent egy videó, amelyet a kamera készített egy Tesla vezetőjéről az utastér egy részletével a háttérben. A kamera aktívan figyeli, hogy a vezető merre néz, és hogy elterelődik-e a figyelme, például mert a telefonját használja.

Youtube Videó: https://www.youtube.com/watch?v=pZWR4MQBI4M

A Tesla sofőr felé néző kamerája az utóbbi időben hírekbe is került, mert a kínai katonaság aggódott a kamera használata miatt. Ezen a héten a Tesla China nyilatkozatot is kiadott a témában – kijelentve, hogy „a kamerát nem aktiválták Kínában, az az FSD Bétához kapcsolódik, amely szintén nem jutott el Kínába. Valamint, hogy  a Tesla adatvédelmi politikája megfelel a nemzeti törvényeknek és rendeleteknek. A Tesla nagy jelentőséget tulajdonít a felhasználói adatvédelemnek. Fel van szerelve egy hálózati biztonsági rendszerrel, amely a világ vezető biztonsági szintjén biztosítja a felhasználók adatvédelmét”.

Musk korábban azt nyilatkozta, hogy ha a Tesla kémkedésre használná a kameráit, akkor leállítanák a használatukat.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2021/04/08/tesla-driver-monitoring-system-detect-driver-attention-real-time/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936