Világító abroncsokon gördül a több mint 60 éves önvezető autó

Az 1956-ban készült (az 1954-es első változat továbbfejlesztésével) Golden Sahara II egyike volt az első önvezető koncepcióautóknak. Számos egyedi megoldást tartalmaz, és nem csak a beépített televízióra, rádiómagnóra vagy a hűtőre kell gondolni.

Egy, a repülőgépek világából ismert irányítókar szolgált a gyorsításra, fékezésre és kormányzásra, de lehetett a levehető, hagyományos volánnal vagy akár gombokkal is kormányozni. A kocsi fel volt szerelve egy automatikus lassító rendszerrel is, mely érzékelők és antennák segítségével észlelte a jármű útjába kerülő akadályokat. Sőt, a Golden Sahara II-höz tartozott egy távirányító is, amivel az ajtókat lehetett kinyitni és bezárni, de akár gyorsítani és lassítani is lehetett úgy, hogy senki sem ült a kocsiban.

Fénykorában a Golden Sahara II végigturnézta az Egyesült Államokat, valamint tévéműsorokban és filmekben szerepelt. Később 50 éven át egy garázsban pihent, amíg a Klairmont Kollections 2018 májusában megvásárolta az autót a Mecum Auctions árverésén.

Forrás, fotó: Origo

http://www.origo.hu/auto/20190307-golde-sahara-ii-bemutato.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936