A 2020-as új autó adó változásai az Egyesült Királyságban rossz hírt jelentenek a benzin és diesel üzemű autók tulajdonosai számára

Az Egyesült Királyságban áprilisban bevezetett személygépjármű adó változások kedvezőtlenek a benzines és diesel meghajtású autók tulajdonosai számára, nyilatkozta Alex Kindred, a Confused.com gépjármű szakértője. A magasabb adó számos új autó tulajdonosnak fog problémát okozni.

A szakértő elmondta az Express.co.uk oldalnak, hogy a hónapban bevezetett gépjármű adó változások hatására több autó válik díjkötelessé, és ettől kezdve a hibrid autók tulajdonosainak is adót kell majd fizetniük. Ez a díj egyelőre alacsonyabb, mint a benzines és diesel üzemű autókra kiszabott, a cél az elektromos autók minél szélesebb körű elterjesztése. Az adó mértékének számításában történő változások a jármű kibocsátás-mérési rendszerének változásait követik.

A korábbi Új Európai Vezetési Ciklus (NEDC) tesztjeit egy új rendszerrel helyettesítik, melynek célja a pontosabb leolvasás elősegítése. Az új Világszerte Harmonizált Könnyű Jármű Tesztelési Folyamatot (WLTP) számos gyártó alkalmazza, hogy pontosabb adatokat kínáljon a fogyasztóknak. Az új rendszer pontosabban fejezi ki a gépjármű teljes üzemanyag-fogyasztását és károsanyag-kibocsátását, ami valószínűleg magasabb adó kategóriába sorolja majd a legtöbb gépjármű tulajdonost.

A szakértők arra figyelmeztetik a fogyasztókat, akik SUV-ot terveznek venni, hogy ezeket érinthetik a leginkább a változások, mivel a nagyobb motorral rendelkező járműveket jobban megadóztatják. Alex Kindred elmondta, hogy a költségek változásai csak az új autó tulajdonosokat érintik, a használt járművekét nem.  Az új és a használt autókra vonatkozó eltérő szabályok és azon belül a 13 lehetséges adó kategória zavaró lehet, amikor a tulajdonosok megpróbálják meghatározni az általuk fizetendő adó mértékét.

A legtöbb változtatás célja, hogy megnövelje az elektromos járművekkel kapcsolatos tudatosságot és vásárlási szándékot. Az elektromos járművek tulajdonosai számos kedvezményt kapnak. A sztenderd személygépjármű alól már eddig is mentesültek, most a drágább autókra vonatkozó éves díjtól is eltekintenek, hogy még jobban ösztönözzék a környezetbarát járművek vásárlását.

A céges autók természetbeni juttatásait szintén megszüntették, amelyek miatt sok népszerű elektromos autó ára csökkenni fog, a céges autókra vonatkozó plusz adót pedig 16 százalékról nullára csökkentették.
Az autószakértők szerint a népszerű modellek, például a Tesla Model 3 és a Nissan LEAF árai drámaian csökkenhetnek a változtatások következtében.

Forrás: Express

https://www.express.co.uk/life-style/cars/1265488/new-car-tax-changes-april-2020-emissions-testing-wltp-petrol-diesel

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936