A GM Cruise 80 önvezető elektromos autót hív vissza, kanyarodás közbeni ütközés veszélyére hivatkozva

A General Motors önvezető telekocsi szolgáltatása, a Cruise bejelentette, hogy visszahívta 80 elektromos robotaxiját, hogy frissítse szoftverüket egy júniusi balesetet követően, amelyben két ember megsérült. Az NHTSA kijelentette, hogy szoftverhiba miatt az önvezető Cruise járművek „helytelenül jósolták meg” a szembejövő járművek útvonalát, ami növelte az ütközések kockázatát.

A Cruise egy startup, amelyet 2013-ban alapítottak San Franciscóban, mielőtt a GM 2016-ban megvásárolta volna. A startup azonnal megkezdte az autógyártó Chevy Bolt EV-jének teljes autonómmá alakítását, amelyet 14 millió dolláros GM-finanszírozás támogatott.

A Bolt a Cruise önvezető zászlóshajója marad mindaddig, amíg az Origin platform EV végül átveszi a vezető szerepet. Egyelőre a vállalat továbbra is folyamatos finanszírozást kap a GM -től és más cégektől, mivel tavaly júniusban végre megkezdte a teljesen autonóm fizetős utazásokat kínáló szolgáltatását.

A múlt héten a GM vezérigazgatója, Mary Barra nyilvánosan beszélt a Cruise fejlődéséről, és arról, hogy mennyire magabiztos az önvezető technológiában, amely tavaly ősz óta tesz vezető nélküli utakat:

„Nagyon lenyűgözött és elégedett vagyok a Cruise által Kyle Vogt vezérigazgató vezetése alatt elért előrehaladással, mivel a technológia már készen áll. Azt hiszem, néhány évvel ezelőtt mindenki azt hitte, hogy mindenhol autonóm járművek lesznek, majd azt, hogy ez még évekre van. De nem. Ez most itt van.”

A technológia valóban itt van, de ezzel együtt néhány probléma is, amit még meg kell oldani.

A júniusi San Franciscóban történt ütközést követően, amelyben ketten megsérültek, a Cruise ma kijelentette, hogy visszahívta 80 önvezető elektromos járművét, hogy frissítse a korábbi szoftvereket, amelyek „helytelenül jósolták meg” a szembejövő jármű útját.

Az Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) a júniusi balesetet követően vizsgálatot indított, és megállapította, hogy a visszahívott szoftver „bizonyos körülmények között, amikor védtelenül balra kanyarodik, az (autonóm vezetési rendszer) hibásan jelzi előre egy másik jármű útját, vagy nem reagál megfelelően egy másik közlekedő hirtelen irányváltoztatására.”

A vizsgálat megállapította, hogy a védtelen balra kanyarodás ritka esetekben az önvezető járművekre hagyta, hogy két különböző kockázati forgatókönyv között döntsenek, és azt a lehetőséget válasszák, amelynél kisebb a súlyos ütközés lehetősége.

A Cruise elmondta, hogy az ütközést követően június 3-án megtette a saját megelőző intézkedéseit: átmenetileg megakadályozta, hogy elektromos járművei védtelen balra kanyarodást hajtsanak végre, ugyanakkor korlátozta a navigációs területet.

A július 6-i szoftverfrissítést követően a Cruise bejelentette, hogy fokozatosan újra bevezette a védelem nélküli balra kanyarodásokat önvezető flottájába, hangsúlyozva, hogy a visszahívás nincs hatással a „jelenlegi közúti műveletekre”, és „a Cruise AV-k még jobban fel vannak szerelve az ilyen egyedülálló, kivételes események megelőzésére.”

A Cruise arra is felhívja a figyelmet, hogy a San Francisco-i rendőrségi jelentés megállapította, hogy a júniusi balesetben a másik jármű volt a hibás, mivel az 64 km/h-ás sebességgel haladt egy 40 km/h-ás zónában.

Míg az ilyen típusú önvezető balesetek nagyon ritkák az emberi tévedésből elkövetett ütközésekhez képest, az autonóm járműveket sokkal könnyebben ítéli a közvélemény nem biztonságosnak. A Tesla évek óta bajlódik ezzel, de az igazság az, hogy az autonóm járművek végül jelentősen biztonságosabbá teszik a közlekedést. Amint a szoftver kiszűri az összes hibát.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2022/09/02/gms-cruise-recalls-80-self-driving-evs-citing-collision-risks/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936