A Porsche 3D nyomtatással a hagyományosnál könnyebb és erősebb házakat készít elektromos meghajtó rendszerekhez

Decemberben a Porsche bejelentette, hogy erősebb, könnyebb és gyorsabban legyártható 3D nyomtatású házakat készített elektromos meghajtásokhoz. Az ezzel a módszerrel előállított motor-sebességváltó egységek probléma nélkül teljesítették a cég minőségi és stressz tesztjeit.

A Porsche a gyártáshoz egy lézer-metál fúziónak nevezett 3D nyomtatási módszert használt, amely egy lézersugár segítségével melegíti és olvasztja fel a porfelületet a kívánt kontúroknak megfelelően. Így 10%-kal könnyebb és 100%-kal erősebb motor-sebességváltó egységet tudnak legyártani a belső rácsszerkezetnek köszönhetően.

Az alkatrészek ilyen módon való legyártásának másik nagy előnye, hogy könnyebb és gyorsabb az új komponensek megalkotása és a jelenlegiek megváltoztatása. Megtervezhető és gyorsan kinyomtatható egy teljesen új alkatrész, anélkül, hogy ehhez új gyártási eszközökre lenne szükség.

Frank Heilfort, a Porsche Powertrain Advance Development osztályának projektmenedzsere elmondta: „az eredmények azt bizonyítják, hogy ez a gyártási módszer egyéb előnyei mellett alkalmas az elektromos sportautók nagyobb, erősebb igénybevételnek kitett alkatrészeinek gyártására is.” Heilfort azt is kijelentette, hogy a 3D nyomtatású alkatrészekkel gyártott elektromos meghajtások a jövőben a korlátozott kiadású szuper sportautóknál is használhatók lesznek.

3D nyomtatású alkatrészek beépítése a Porsche olyan elektromos járműveibe, mint a Taycan és a hamarosan megjelenő teljesen elektromos Macan különösen jó gondolat, ha figyelembe vesszük a járművek akkumulátorok miatti nagy súlyát. A Porsche Taycan 4S például 2326 kg-ot nyom, így nagyjából 900 kg-mal nehezebb, mint a Spyder. Néhány nehezebb alkatrészük 3D nyomtatással való legyártása csökkenthetné az összsúlyt, ami növelheti a teljesítményt.

A Porsche azt is elmondta, hogy lehetőség van régebbi gyártmányok már nem gyártott alkatrészeinek 3D nyomtatására is. Valamint kijelentette, hogy megkezdheti olyan alkatrészek gyártását is ezzel a módszerrel, amelyek egy szűkebb ügyfélkör számára készülnek, anélkül, hogy ez túl nagy költséggel járna. Az újfajta módszer tehát úgy tűnik, számos lehetőséget nyit meg.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2021/02/02/porsche-is-3d-printing-electric-drive-housings-that-are-lighter-and-stronger-than-conventional-ones/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936