Az Amazon megfigyelné sofőrjeit, bár ez nem oldja meg a cég közlekedésbiztonsági problémáit

Az Amazon térfigyelő kamerák telepítését tervezi szállító flottájába a vezetők megfigyelése céljából. Az elképzelés az, hogy a rendszer figyelmezteti a vezetőt a biztonságot veszélyeztető szokásokra, és erről feljegyzést is küld az Amazonnak. Ennek ellenére az az eddigi eredmények alapján is látszik, hogy az igazi biztonsági problémát az jelenti, ahogyan az Amazon kezeli az alkalmazottait, amilyen elvárásokat támaszt feléjük, és ezt nem lehet technológiával megoldani.

Karolina Haraldsdottir, az Amazon utolsó mérföldes biztonságért felelős vezetője a Vimeo egy videójában tette közzé az Amazon indokát arra, hogy miét terjeszti ki amúgy is széleskörű megfigyelési hálózatát a kiszállítást végző sofőrökre. Elmondása szerint a probléma az, hogy a vezetőknek nem csak segítségre van szükségük ahhoz, hogy biztonságosabban vezessenek, hanem felelősségre is kell vonni őket azért, ha veszélyesen viselkednek.

„Célunk az, hogy sikeressé tegyük sofőreinket, támogassuk őket a biztonságos közlekedésben és kezeljük az incidenseket ha, és amikor bekövetkeznek,” mondta Haraldsdottir.
A Netradyne Driveri elnevezésű megfigyelő rendszere hangosan figyelmezteti a vezetőt a helyes viselkedésre. A rendszert számos „jel” aktiválja, például a gyorshajtás, stop táblánál való megállás elmulasztása, kemény fékezés és gyorsulás, biztonsági öv be nem kötése, visszafordulások, stb. A Driveri videofelvételt készít a szabálysértésekről, és megbünteti a vezetőt azért, ha előveszi a telefonját, vagy túl gyorsan hajt. A gond csak az, hogy ezek a „jelek” sokszor pont az Amazon túlzott követelményrendszere miatt következnek be.

Éveken át készültek dokumentációk arról, hogy az Amazon a küldemény kiszállításának gyorsaságát a biztonság elé helyezi. 2019-ben jelent meg egy cikk arról, hogy az Amazon a „költségeinek és felelősségének” csökkentése érdekében egy külső céget bíz meg létesítményeiből az áruk felvételére és kiszállítására. Az Amazon így távolabb kerül a sofőröktől, akiket nem ő foglalkoztat, így ha a célkitűzései miatti fokozott nyomás rossz munkakörülményeket, sérüléseket, haláleseteket vagy csődöt eredményez, elháríthatja magától a felelősséget. A Buzzfeed News egy cikke alapján például az Amazon túlzott elvárásai miatt a sofőrök annyira telepakolták az autójukat csomagokkal, hogy nem láttak ki tőle a szélvédőn.

Nemrégiben a ProPublica és a Buzzfeed News közösen publikált egy cikket, amely megállapította, hogy az Amazon következetesen a kényelmes és gyors kézbesítési hálózat növekedését helyezi előtérbe a biztonsággal szemben.

„A belső dokumentumok és a vállalati bennfentesekkel készített interjúk azt mutatják, hogy az Amazon tisztviselői figyelmen kívül hagyták azokat a jeleket, amelyek szerint a vállalat túlterheli szállítási hálózatát, miközben mellőzi a kiterjedt képzést és felügyeletet, amelyet például a UPS alkalmaz.”

A NBC News 2019-es vizsgálata is ezt erősítette meg, miszerint az Amazon rendszeresen feláldozza a biztonságot szigorú célkitűzései teljesítése érdekében. A menedzserek elmulasztják a háttér ellenőrzéseket, nem megfelelően felkészült sofőröket engednek túlpakolt járművekkel közlekedni.
Annak ellenére, hogy a közlekedésbiztonság elsőrendű fontosságú, úgy tűnik, az Amazonnál csak második helyre szorul a kiszállítások mennyiségének növelése, a munkaköltségek és a felelősség csökkentése után. Ezt nem oldja meg az, ha megfigyelő kamerákat telepítenek a járműveikbe, hogy ellenőrizzék a sofőröket, miközben irreális követelményeket támasztanak velük szemben.

Forrás: Vice

https://www.vice.com/en/article/4adpan/surveilling-drivers-cant-fix-amazons-road-safety-problem

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936