Az NVIDIA bemutatja új generációs chipkészletét autonóm járművekhez

A Drive Thor SoC először a 2025-ös modellekben jelenik meg.

Az NVIDIA GPU Technológiai Konferenciája nem csak a grafikus játékkártyáikról szól. A cégnek más újdonságai is voltak, többek között az autonóm járműterekkel kapcsolatban. A GTC vitaindítóján az NVIDIA vezérigazgatója, Jensen Huang bejelentette a Drive Thor nevű rendszerchip (SoC) bevezetését. Az NVIDIA azt állítja, hogy a chipet a grafika és a feldolgozás legújabb vívmányainak felhasználásával tervezte, hogy 2000 teraflop teljesítményt nyújtson, miközben a költségeket csökkenti.

Az NVIDIA szerint a Drive Thor egyesíteni tudja a járművek különböző funkcióit – beleértve az infotainmentet, a digitális műszerfalat, az érzékelőket, a parkolást és az autonóm működést – a nagyobb hatékonyság érdekében. A chipkészlettel rendelkező járművek egyidejűleg képesek lesznek Linuxot, QNX-et és Androidot futtatni. Tekintettel az autonóm járművek működéséhez szükséges hatalmas feldolgozási teljesítményre, az autógyártók akár két Drive Thor chipkészletet is használhatnak párhuzamosan az NVLink-C2C chip-összekapcsolási technológia alkalmazásával, hogy egyetlen operációs rendszert futtathassanak.

Ezenkívül az NVIDIA azt állítja, hogy az SoC jelentős előrelépést jelent a „mély neurális hálózat pontosságában”. A chipkészlet transzformátormotorral rendelkezik, ami az NVIDIA GPU Tensor Core új kiegészítése. “A transzformátorhálózatok egyetlen észlelési keretként dolgozzák fel a videó adatokat, lehetővé téve a számítási platform számára, hogy idővel több adatot dolgozzon fel” – mondja az NVIDIA. Megjegyezte, hogy az SoC akár kilencszeresére növelheti a transzformátor mély neurális hálózatainak következtetési teljesítményét, “ami kiemelkedően fontos az önvezetéshez kapcsolódó hatalmas és összetett mesterséges intelligencia-munkaterhelések támogatásához”.

Az SoC az NVIDIA Drive Orin chipkészletet követi, és a Drive Atlan helyébe lép. Azokban a járművekben használják majd, amelyek 2025-től kezdődően kerülnek gyártásra. Az NVIDIA első vásárlója a Geely tulajdonában lévő Zeekr márka, amely már Orin chipkészletet használ a 3. szintű automatizáláshoz. Időközben az NVIDIA két további Drive Orin-partnert szerzett: az Xpeng és a QCraft autógyártókat.

Forrás: Engadget

https://www.engadget.com/nvidia-geforce-rtx-40-series-gpus-gtc-keynote-213203124.html?src=rss

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936