Hamarosan közutakon tesztelik az első teljes méretű önvezető buszt az Egyesült Királyságban

A CAVForth, az Egyesült Királyság első teljes méretű autonóm autóbusza, első alkalommal közlekedik Skócia útjain élő tesztvezetés keretében.

A tervek szerint még idén nyáron indul a kísérleti szolgáltatás, és a projektet az Egyesült Királyság kormányának Összekapcsolt és Autonóm Járművek Központja (CCAV) és a jármű megalkotói, a Fusion Processing, az ADL, a Stagecoach és a Transport Scotland közösen finanszírozták.

Az élő teszt során a 4. szintű egyemeletes önvezető autóbuszok közül öt a Ferrytoll Park és a Ride in Fife, valamint az Edinburgh Park vonat- és villamos csomópont közötti Forth Road hídon halad át.

A jármű innovatív érzékelő- és vezérlőtechnológiáját fogja használni, amely lehetővé teszi, hogy zökkenőmentesen tudjon futni az előre kiválasztott utakon anélkül, hogy az ember átvenné a kormányt.

Ha a projekt sikeresnek bizonyul, ezek a buszok egyszerre akár 36, és hetente 10 ezer utast is szállíthatnak majd a 22 km-es távolságon.
A kezdeményezés részeként 500 lakost kérdeztek meg az autonóm buszokkal kapcsolatos véleményükről, visszajelzést szerezve azokról az intézkedésekről, amelyek kényelmesebbé és megbízhatóbbá teszik számukra a vezető nélküli járműveken való utazást.

Hozzászólásaik alapján megállapították, hogy a jövőbeni önvezető autóbuszjáratokon szükség van személyzetre is, az utasok megnyugtatása érdekében.

Ezek az „Autonóm Busz Szakemberek” a busz kísérőjeként szolgálnak majd, akik körbejárják a járművet, beszélgetnek az utasokkal és válaszolnak az utazás során felmerülő kérdésekre.

„A közúti tesztelés izgalmas mérföldkő az autonóm közösségi járművek fejlesztésében, alig várjuk, hogy néhány hónapon belül utasokat üdvözölhessünk a fedélzeten” – mondta Jim Hutchinson, a Fusion Processing Ltd vezérigazgatója.

Forrás: Design Taxi

https://designtaxi.com/news/418504/First-Full-Sized-Self-Driving-Bus-To-Soon-Be-Tested-On-Roads-In-The-UK/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936